De negatieve berichtgeving in de media over rundveeteelt beperkt zich niet tot klimaatopwarming. Professor Rollin somt nog enkele clichés op die heersen in de media, en stelt ze in perspectief.
Vlees, melk, boter en kaas zijn slecht voor de gezondheid
“Daar wil ik ook duidelijk zijn: het zijn vooral charcuterie en bewerkt vlees die problemen veroorzaken, niet het vlees op zich. Het is bovendien, net als met alles, een kwestie van doseren. Mensen met een zittend beroep eten ook best minder calorieën dan actieve personen. Iedere mens is anders. Veganistisch leven is niet per definitie gezond. Waar margarine vroeger op doktersadvies kon rekenen, is boter nu opnieuw in ere hersteld. We hebben daar jaren voor moeten vechten.”
Herkauwers pikken het eten van mensen in, en zorgen zo voor hongersnood
“Neen, herkauwers eten net onze restjes op. We geven ze bierborstel, perskoek, bietenpulp, groenafval... Bovendien grazen ze op eerder onvruchtbare gronden, ongeschikt voor akkerbouw. Een Nederlandse studie van vorig jaar (Van Kernebeek et al., 2016) berekende dat hierdoor een veganistisch dieet in Nederland net minder mensen kan voeden dan een dieet met 12 % dierlijk eiwit. De onderzoekers vonden verder dat regio’s in weinig vruchtbare gebieden nog meer te winnen hebben bij een dieet met veel dierlijke eiwitten. Het is dus net in de armste landen ter wereld dat men het meeste nood heeft aan dierlijk eiwit. Triest dat dat ter discussie staat.”