Startpagina Actueel

Frankrijk verbiedt gebruik van naam ‘steak’ of ‘ham’ voor plantaardige producten

Een nieuw decreet dat dinsdag door de Franse regering werd gepubliceerd, specificeert een lijst met namen die voorbehouden zijn voor dierlijke producten en daarom verboden zijn voor plantaardige eiwitproducten. Het gaat onder meer om biefstuk, ham en filet.

Leestijd : 2 min

Het decreet wordt al jarenlang gevraagd door de dierenindustrie, die van mening is dat termen als ‘veganistische ham’, ‘veganistische worst’ of ‘vegetarische bacon’ consumenten in de war kunnen brengen. De regering publiceerde een eerste decreet in juni 2022, maar dat werd opgeschort door de Raad van State.

De nieuwe tekst bevat 2 lijsten met termen die voorbehouden zijn voor producten van dierlijke oorsprong of die zeer weinig plantaardige eiwitten bevatten. Termen die verwijzen naar de namen van diersoorten of groepen diersoorten, of naar de morfologie of anatomie van dieren zijn ook verboden als het gaat om een product dat plantaardige eiwitten bevat.

Bepaalde termen mogen wel worden gebruikt voor voedingsmiddelen ‘van dierlijke oorsprong die plantaardige eiwitten kunnen bevatten, op voorwaarde dat een maximumpercentage aan plantaardig materiaal wordt gerespecteerd’. Het gaat dan om producten waarbij de plantaardige ingrediënten ‘niet in de plaats komen van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, maar worden toegevoegd als aanvulling op deze laatste in het kader van deze assemblages’. Voorbeelden zijn spek, chorizo, cordon bleu, pastrami, paté en worst (gekookt, gebakken, gegrild, Lotharingen, Toulouse, Elzas, Lyon, enzovoort).

Het maximale gehalte aan plantaardige eiwitten varieert van 0,1% voor een heel vloeibaar ei tot bijvoorbeeld 5% voor een worst. Het gebruik van termen uit het dierenrijk blijft ook toegestaan voor aroma's.

Het decreet voorziet in maximumboetes van 1.500 euro voor particulieren en 7.500 euro voor bedrijven.

Belga

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken