Startpagina Bedrijfsnieuws

Joskin-DistriTech toont Tsjechische Bednar

Joskin-DistriTech werd zo’n 2 jaar terug benaderd door het Tsjechische Bednar om hun machines in België in te voeren en te verdelen. Midden februari werden de fabrikant en zijn productielocatie aan de vakpers voorgesteld.

Leestijd : 4 min

Bij Joskin zagen ze daadwerkelijk mogelijkheden om Bednar aan het gamma van DistriTech toe te voegen. Zij kregen ondertussen het importeurschap voor de Benelux. Net als de andere merken in de portefeuille van DistriTech, verloopt de verdeling van Bednar via een dealernetwerk. Vorig jaar werd via een demotour het aanbod al bij ons gedemonstreerd. Stapsgewijs wordt gewerkt aan de uitbouw van de verdeling van Bednar. Dit bedrijf produceert machines voor bodembewerking, zaaien, mechanische onkruidbestrijding en mulchen. Hun aanbod wordt geëxporteerd naar meer dan 40 landen wereldwijd.

De waarden van het bedrijf zijn opgebouwd rond het bieden van technologische innovatie, agronomische kennis en hoogproductieve machines met een eenvoudige bediening.

Net als Joskin is ook Bednar een familiebedrijf, met aan het hoofd stichter/CEO Ladislav Bednar (73 jaar). Deze energieke zeventiger wordt bijgestaan door zijn echtgenote en zijn 2 zonen. Enerzijds is dit Jan Bednar, die zich als verkoopsdirecteur focust op het wereldwijd uitbouwen van het merk Bednar, met nu de prospectie van nieuwe verkoopgebieden. De tweede zoon, Vojtech Bednar, is directeur productie.

Inzet op groei

De familie heeft de wil om Bednar te laten groeien door enerzijds nieuwe machines te ontwikkelen en anderzijds nieuwe afzetmarkten aan te boren. Ze geven lachend aan dat het ontwikkelen van het eigen constructiebedrijf eenvoudiger is dan het beheer van hun andere vennootschap, een John Deere-importeurschap.

In Noord-Amerika en Australië is recent voet aan wal gezet, nu zijn de pijlen gericht op Brazilië. De groei van Bednar wordt buiten Europa gezocht. In Australië wordt al tientallen jaren aan directzaai gedaan. Daar lopen landbouwers nu tegen het probleem aan van verdichte bodems. Dit trachten ze aan te pakken met (diep)cultivatoren. Daar kan Bednar galant op inspelen met zijn machineaanbod.

Voor de coronacrisis en de Russische oorlog in Oekraïne waren deze 2 landen de belangrijkste exportlanden voor Bednar. Ondertussen wijzigde dit en wordt de voornaamste verkoop gerealiseerd in Frankrijk, gevolgd door thuisland Tsjechië, Polen, Lithouwen en Oekraïne.

Strom Export

De geschiedenis van Bednar gaat terug tot 1997, enkele jaren nadat Tsjecho-Slowakije splitste. Ladislav Bednar nam dan de import van John Deere voor Tsjechië op. Een tweede onderneming van hem, genaamd Strom Export, was dan weer opgericht voor de export van Tsjechische landbouwmachines. Een jaar later, in 1998, bouwden ze zelf een schijveneg. Nog een jaar later verruimde het aanbod getrokken schijveneggen en gingen ze over van een rode kleur naar John Deere-groen, om de banden aan te halen met hun John Deere- importeurschap.

In 2003 veranderde onder impuls van John Deere de kleur van groen naar geel, net een tint kleurverschil met het klassieke John Deere-geel. De grote omslag voor de onderneming komt er pas in 2013, toen de naam Strom Export wijzigde naar Bednar én Ladislav Bednar de andere aandeelhouders uitkocht.

De groei van de onderneming gaat gepaard met groei in productieoppervlakte. Waar er in de beginjaren een pand gehuurd werd voor de fabricage van machines, werd overgegaan tot de aankoop van een fabriekshal, waarna stapsgewijs werd bijgebouwd toen de verkoop toenam.

Veel metaalbewerking wordt uitbesteed. Gelaste chassis worden bij aankomst gestraald alvorens ze te schilderen.
Veel metaalbewerking wordt uitbesteed. Gelaste chassis worden bij aankomst gestraald alvorens ze te schilderen. - Foto: TD

Montage in Rychov

Op de huidige locatie in het Tsjechische Rychnov nad Kněžnou, zagen we recente, moderne, propere hallen en magazijn. In 2006 zette Bednar hier zijn eerste stappen. Momenteel is er 20 ha rondom de fabriek in eigendom. Nog niet alles is er bebouwd, maar deze grondoppervlakte is aangekocht met het oog op de groei van de onderneming. Momenteel wordt er een nieuw expeditiecentrum voor het leveren van onderdelen en het ophalen van machines voltooid.

Het schilderen van onderdelen is momenteel de beperkende factor in de productie. Daarom loopt er een project om een grotere verfafdeling te bouwen. Naast een nieuwe verfinstallatie komt er ook een grote straalcabine. Vele chassisdelen voor de Bednar-machines worden door onderaannemers gelast. Er zijn meerdere toeleveranciers waaraan laswerk wordt uitbesteed. Dit geeft Bednar de mogelijkheid om prijsonderhandelingen te doen en geeft flexibiliteit. Het is er immers een economisch actieve regio, zeker inzake metaalverwerking.

De gelaste chassis en andere werktuigonderdelen worden allen gestraald, zodat hun oppervlak proper is, om dan via poederlak hun kleur te krijgen. De montage is heel ergonomisch en personeelsvriendelijk ingericht. Omwille van de grote concurrentie die er in Tsjechië is voor werkkrachten tussen firma’s onderling, moet hier oog voor zijn.

Ontwikkeling en administratie in Praag

Voorheen werd de software om machines aan te sturen in samenwerking met het Duitse Müller Elektronik ontworpen. Nu wordt de software zelf geschreven, omdat dit sneller en vlotter werken betekent. Hardware zoals schermen en bekabeling wordt nog bij Müller ingekocht.

Naast de productielocatie met kantoorruimte is er in Praag een administratief bureau en een ontwikkelingsafdeling. De werktuigen worden in samenwerking met agronomen ontwikkeld. De bedrijfsfilosofie is om geen machines te verkopen maar landbouwkundige oplossingen. De voorbije jaren werd met de toeleveranciers samengezeten om de kwaliteit van de Bednar-machines te verhogen.

Voor 2025 kondigt de fabrikant geen prijsverhoging voor zijn machines aan. Ze werkten een strategie uit waarbij korting wordt gegeven als er vooraf besteld wordt. Met een gekend orderboek wil Bednar dan naar zijn leveranciers en onderaannemers stappen om vaste prijsafspraken te maken.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken