Startpagina Paarden

Bijgevoegde en bijzondere hengstenkeuring van het Belgisch trekpaard

Enkele weken na de veulenkeuring gingen in manege Heidebos te Oosteeklo de bijgevoegde keuring en de bijzondere keuring van het Belgisch trekpaard op 17 februari te Assenede door.

Leestijd : 3 min

De 3 hengsten die op de centrale keuring eind november afwezig waren met een medisch attest, waren allen aanwezig. De 2 oudere hengsten die zich in november voor deze keuring hadden ingeschreven in de reeks voor hengsten vanaf 5 jaar en ouder, waren afwezig.

Drie hengsten werden aangeboden voor de bijzondere keuring. Deze is mogelijk voor hengsten die na de Centrale hengstenkeuring deel uitmaken van een handelstransactie. Als laatste van de 3 werd een hengst voorgesteld die in Nederland reeds goedgekeurd werd voor 2024. Deze hengst moest zich enkel laten zien voor de Belgische juryleden.

Verloop van bijgevoegde keuring

De eerste hengst was de vosse Vince van het Hermeshof °2020 (v. Bram van de Ruiting), in eigendom van de familie Henckens. Met zijn zeer mooi hoofd en goed gelijnd type kwam hij uiterst goed klaargezet tevoorschijn. Zijn 4 goed geplaatste benen en soepele gangen waren een pluspunt om hem vlot goed te keuren.

De bruine Pim van de Fonteine °2019 (v. Jim van ’t Roetaart), in eigendom van Dominique Van Riet, kwam mannelijk op de proppen. Zijn hengstenhoofd en mooie hals met aansluitend een sterke rug, vielen mee. Hij had zeer goede voeten, maar was zwaar in de kootgewrichten, die voor een minpunt zorgden in de bewegingen. Ribdiepte kon beter en het kruis was minder goed gemaakt. Ondanks zijn leeftijd bleef hij er erg groen en smal uitzien. Pim werd aanvaard voor het komende dekseizoen.

Als derde presenteerde zich de vosse Sandro van ’t Clerckshof °2019 (v. Eduard van de Klaverhoeve), in eigendom van B.V. Vereecke. Sandro kwam in zomertenue tevoorschijn, waardoor hij in type tegenviel, vooral door zijn arme bespierdheid. De bewegingen waren ondanks zijn mindere stap achter in draf goed en soepel. Sandro werd niet aanvaard.

Verloop van bijzondere keuring

Als eerste werd de blauwschimmel Lorens de la Plaine voorgesteld. Lorens de la Plaine °2021 (v. Cadilac van het Koyennehof), in eigendom van Alain Moreels, verscheen onwennig en bezweet voor de jury. Hij slaagde niet in zijn examen, ondanks een eerder zeldzame bloedlijn aan vaderskant en goede beenscores. Aan zijn type viel er iets te zeggen door de te rijpe conditie. De bewegingen vielen ondanks zijn onwennig voorkomen mee. Lorens is nog jong en niet gezet dus hij kan zeker nog naar de goede kant verder evolueren.

De volgende hengst was de bruinschimmel Tristan van Luchteren °2020 (v. Astro van Luchteren), in eigendom van Lucien en Arlette Pouille Heughebaert. Ook Tristan kon de jury niet bekoren met zijn eerder mooi maar te klein Ardenais-type. Op stap achter was hij te breedsporend. De draf viel echter geweldig mee.

Als laatste zagen we de grote vosse Aami van de Leke °2017 (v. Dorus van de Molenhoeve). Deze hengst werd reeds gekeurd in Nederland. Hij toonde zich verzorgd en met veel overschot, doch stond in te rijpe conditie. Hij toonde daardoor ouderwets van type, maar heeft uitstekende correcte gangen.

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken