Startpagina Actueel

Tusk vraagt Europese sancties tegen Russische landbouwproducten

Polen gaat de Europese Commissie vragen om uitgebreide sancties uit te vaardigen tegen Russische en Wit-Russische landbouw- en voedselproducten. Dat heeft de Poolse premier Donald Tusk op 4 maart aangekondigd.

Leestijd : 1 min

Letland verbood begin deze maand al de invoer van levensmiddelen uit Rusland en Wit-Rusland, ook via tussenliggende landen.

Efficiënter dan elk land afzonderlijk

"Ik geef er de voorkeur aan dat de hele Europese Unie beslist over sancties tegen Rusland en Wit-Rusland met betrekking tot voedsel en landbouwproducten", vertelde Tusk de pers in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Volgens hem zou een gezamenlijk EU-besluit efficiënter zijn dan individuele besluiten van de lidstaten.

Tusk kondigde op 4 maart aan dat hij het Poolse parlement zou vragen een resolutie aan te nemen waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen volledige sancties op te leggen aan Russische en Wit-Russische landbouw- en voedselproducten die niet onder Europese embargo's vallen.

Europese markt beschermen

Volgens hem zouden dergelijke maatregelen niet alleen de sancties realistischer maken, maar ook de Europese, Litouwse en Poolse landbouw- en voedselmarkten effectiever beschermen en de mogelijkheden om Oekraïense landbouw- en voedselproducten naar derde landen te exporteren volledig deblokkeren.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken