Startpagina RULA Ambachten

Klompenmakers moeten uit het juiste hout gesneden zijn

Veiligheidsschoenen en rubberen laarzen hebben houten klompen verdrongen van Vlaamse boerenvelden. Landbouwleven sprak met 2 van de laatste klompenmakers in Vlaanderen over hun ambacht. “Als ik nu geen moeite doe, is het gedaan met de klompenmakerij in Vlaanderen”, zegt een van hen.

In Vlaanderen waren houten klompen tot voor de Tweede Wereldoorlog alomtegenwoordig. Zo droegen boeren klompen om in wisselvallig weer door modderige velden te ploeteren. In de zomer ademde de houten schoen, waardoor de voeten van de boer koel bleven. Voor fabrieksarbeiders boden ze dan weer bescherming tegen verwondingen van gevaarlijke machines.

“Vroeger droeg iedereen klompen, maar nu zie je bijna niemand ze nog dragen”, zegt Ronny Mondelaers. Hij is een van de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in RULA Ambachten

Michel Broze blaast nieuw leven in paardrijuitrusting

RULA Ambachten Als je met Michel Broze praat, merk je meteen dat deze man helemaal in de ban is van zijn vak. Met een echte passie voor leer kan deze zadel- en gareelmaker wonderen verrichten wanneer hij een zadel, een hoofdstel of eender welk deel van de rijuitrusting moet repareren of aanpassen. Door zijn magische handen heeft hij zijn faam gevestigd in de paardenwereld.
Meer artikelen bekijken