Startpagina RULA Ambachten

Schapen hoeden van berm tot akker: "Een schaap dient enkel nog maar als grasmachine"

Wandelaars in de polders van Sint-Gillis-Waas in Oost-Vlaanderen moeten soms even aan de kant staan voor de kudde schapen van Luc Van Roeyen en zijn vrouw Siele. Ondertussen zijn zij en andere schapenherders levend erfgoed geworden van het Waasland. “Een kudde schapen zien doet iets met mensen”, meent Luc.

Samen met zijn vrouw Siele baat Luc Van Roeyen de Schaapskooi uit. Dat is een klein herdersbedrijfje met in totaal ongeveer 150 schapen en enkele geiten. Het lammerseizoen is al begonnen wanneer we hun stal in Sint-Gillis-Waas bezoeken. Lammetjes dartelen naast hun moeders afgescheiden van de rest van de kudde, die hooi eten uit voederbakken die van het dak hangen. “Dat zie je ook in andere landen waar de traditionele herderstraditie nog sterker staat”, zegt Luc.

...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in RULA Ambachten

Michel Broze blaast nieuw leven in paardrijuitrusting

RULA Ambachten Als je met Michel Broze praat, merk je meteen dat deze man helemaal in de ban is van zijn vak. Met een echte passie voor leer kan deze zadel- en gareelmaker wonderen verrichten wanneer hij een zadel, een hoofdstel of eender welk deel van de rijuitrusting moet repareren of aanpassen. Door zijn magische handen heeft hij zijn faam gevestigd in de paardenwereld.
Meer artikelen bekijken