Startpagina

Mestsensing

Leestijd : 2 min

Loonbedrijf Broekx is samen met drie andere loonbedrijven, De Bruyne uit Assenede, Aernouts-Tax uit Loenhout en Van Laethem uit Gooik in een pilootproject gestapt om de drijfmesttoediening via mestsensing en de NIR-techniek in kaart te brengen. Het project wordt opgevolgd door de medewerkers van de mestbank en het kabinet van minister Joke Schauvliege. De minister was hiervoor begin deze maand nog bij fabrikant Vervaet.

Zij blijkt sterk onder de indruk te zijn van deze techniek en is vooral benieuwd in het feit hoe de uitspoeling van nutriënten richting grondwater verklaard kan worden. Om dit op te volgen moet vooreerst de drijfmesttoediening in kaart gebracht worden, dit kan met de mestsensing-apparatuur op de Vervaet injecteur.

Zo kan je als landbouwer/loonwerker aantonen dat je niet overbemest hebt. Pijnpunt kan dan wel de kunstmestgift zijn, waarvan de aankopen nog niet geregistreerd zijn.

De techniek van de mestsensing is gebaseerd op een NIR-sensor (nabij-infrarood licht). In de mestleiding wordt per seconde 4.000 metingen gedaan om de real-time of live inhoud van de drijfmest te analyseren op stikstof, fosfor, kalium, ammonium en drogestof-gehalte. Door de preciese meting van de inhoudstoffen van de drijfmest kan het voedingspotentieel ervan beter benut worden. Hierdoor kan de dosering aangepast worden aan de locatiespecifieke streefniveau’s. Opbrengst- en productkwaliteit wordt verbeterd met een mogelijke besparing op minerale meststoffen later in het seizoen.

Praktisch gezien kan op de Vervaet injecteur via de NIR-mode geen kuubs per hectare meer ingesteld worden, maar kilo’s. De mestpomp regelt dan ‘live’ de dosering af op de actuele NPK-waarden van de mest. In plaats van een stikstofwaarde kan er bijvoorbeeld ook een fosfaatplafond worden ingesteld.

Met voornoemde techniek evolueren we dus richting precisiebemesting.

De minister zag een zeer modern systeem, in combinatie met GPS, zou dit volgens haar een zeer grote bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van het milieu. Ze ging zich samen met mensen van het departement beraden om proeven met dit systeem te gaan doen, bij bovenstaande loonbedrijven, en dit zeker met grote aandacht te gaan volgen in de toekomst.

Lees ook in

Meer artikelen bekijken