Startpagina Economie

3M compenseert land- en tuinbouwers voor 1,5 miljoen euro

Eind vorig jaar kondigde chemiebedrijf 3M aan dat land- en tuinbouwbedrijven in de omgeving van Zwijndrecht een tegemoetkoming konden vragen voor PFAS-verontreiniging. Nu meldt het bedrijf dat men daarvoor 1,5 miljoen euro uittrekt.

Leestijd : 1 min

Verschillende bedrijven rond Zwijndrecht ondervinden al geruime tijd de impact van alle no regret-maatregelen. Bij dergelijke maatregelen wordt bijvoorbeeld ook aan burgers gevraagd om uit voorzorg geen zelfgekweekte groenten te eten. 3M laat nu weten dat men voor het boekjaar 2023 in totaal 40 land- en tuinbouwbedrijven een tegemoetkoming zal geven.

“De tegemoetkomingsregeling is opgebouwd uit verschillende forfaits en regelingen die betrekking hebben op verloren arbeidstijd, extra productiekosten, omzetverlies en imagoschade”, aldus 3M. Het Departement Landbouw en Visserij beoordeelde mee welke bedrijven in aanmerking kwamen. In mei zouden alle betalingen rond moeten zijn (initieel was het de bedoeling om in maart alle betalingen uit te voeren).

Een compensatie wil niet zeggen dat 3M een schikking treft met de land- en tuinbouwers. Zij kunnen in de toekomst nog steeds een juridische claim indienen. De tegemoetkomingsregelingen staan tot slot los van mogelijke remediëringsmaatregelen ten gevolge van (bodem)verontreiniging.

Belga

Lees ook in Economie

Lijnzaadsector trekt aan alarmbel over importtarieven op Russische landbouwproducten

Economie De sector van lijnzaadverwerkende bedrijven -in België vooral familiebedrijven- trekt aan de alarmbel rond het voorstel van de Europese Commissie om de invoertarieven voor graan, oliezaden en afgeleide producten uit Rusland en Wit-Rusland te verhogen. "Dat betekent een zware klap voor het voortbestaan van de Europese bedrijven die lijnzaad verwerken", klinkt het in een persbericht van Liprobel, de organisatie die de belangen van producenten van plantaardige oliën en vetten behartigt.
Meer artikelen bekijken