Startpagina Economie

Terug iets hogere prijzen voor BWB-stieren

Coevia vzw bezorgde op 12 maart zijn analyse van de markt voor Belgisch witblauw rundvee.

Leestijd : 2 min

De prijs voor BWB-kalveren daalt lichtjes verder ten opzichte van vorige week. Die varieert van 740 tot 940 euro voor een goed kalf. De gemiddelde norm is 860 euro. Deze prijs is inclusief btw. Er is volgens Coevia sprake van een rustige markt, met een aanbod dat groter is dan of gelijk aan de vraag.

Bij de BWB-koeien blijven de prijzenstatus quo. De gemiddelde prijs gaat van 3,80 tot 4,15 euro/kg levend gewicht. De richtprijs voor geslacht gewicht is 5,80 tot 6,40 euro/kg, met enkele pieken tot 6,45 euro/kg voor goed afgewerkte koeien en premium kwaliteit (S+). Er is een verschil van 0,05 tot 0,10 euro hoger waar te nemen als de koe jonger is dan 5 jaar. Deze prijs is exclusief btw. De markt is prijshoudend, met een aanbod dat kleiner is dan of gelijk aan de vraag. Voor BWB-koeien gaat het om dezelfde prijsnotering als vorige week.

De prijzen voor stieren stijgen, net als de voorbije weken. De prijs schommelt rond de 4,25 tot 4,50 euro per levende kg of 6,25 tot 6,60 euro per kg geslacht gewicht. 6,45 euro/kg wordt als norm genomen. Een prijs van 6,85 euro/kg (S+) wordt gehanteerd, indien geleverd wordt onder een specifiek label (coöperatie, zuigelingen, minder dan 700 kg). Bij stieren onder de 20 maanden is een verschil van 0,05 tot 0,10 euro hoger waar te nemen. Deze prijzen zijn exclusief btw. De markt voor BWB-stieren is prijshoudend, met een aanbod dat kleiner is dan of gelijk is aan de vraag.

Coevia

Lees ook in Economie

Lijnzaadsector trekt aan alarmbel over importtarieven op Russische landbouwproducten

Economie De sector van lijnzaadverwerkende bedrijven -in België vooral familiebedrijven- trekt aan de alarmbel rond het voorstel van de Europese Commissie om de invoertarieven voor graan, oliezaden en afgeleide producten uit Rusland en Wit-Rusland te verhogen. "Dat betekent een zware klap voor het voortbestaan van de Europese bedrijven die lijnzaad verwerken", klinkt het in een persbericht van Liprobel, de organisatie die de belangen van producenten van plantaardige oliën en vetten behartigt.
Meer artikelen bekijken