Startpagina Paarden

Hengstenkeuring Vlaams paard 2024

Op zondag 3 maart 2024 ging de hengstenkeuring van het Vlaams paard opnieuw door bij Stal Talpe in Komen. Voor het eerst werden er 3 nieuwe jonge hengsten op de keuring aangeboden, wat een duidelijk bewijs was van de motivatie bij zowel de fokkers als de eigenaars van het ras.

Leestijd : 4 min

Opvallend aan deze hengstenkeuring was de internationale insteek ervan. Bas is Vlaams gefokt en voorgesteld. Baron De La Heutte is Waals gefokt en momenteel voorgesteld door Duitsland. Balzan Van Belle is gefokt in Frankrijk en is voorgesteld door zijn Duitse eigenaar. Dit benadrukt dat het Vlaams paard de Europese toer opgaat. België (Vlaanderen en Wallonië), Frankrijk en Duitsland waren vertegenwoordigd in de 3 nieuwe kandidaten voor de hengstenkeuring van het Vlaams paard.

De deelnemende hengsten worden in de eerste 2 keuringsjaren onderworpen aan een medische keuring, een keuring aan de hand, onder het zadel en een aangespannen proef. Essentieel is de bruikbaarheid, werkwilligheid en het karakter van het betrokken paard.

Tevens werd de hengst L-Valley Prince Piper (Kampioen 2023) voorgesteld en was hij ingeschreven voor het Kampioenschap. Deze hengst diende momenteel niet ter keuring worden aangeboden, aangezien hij in zijn vrijstellingsjaar zat.

Voorstelling en keuring van de driejarige hengsten in hun eerste keuringsjaar

Baron De la Heutte De eerste hengst die voorgesteld werd aan de jury, was Baron De La Heutte (fokker: Marc Mahieu, Ploegsteert, BE - eigenaar: Achim Pothoff, Rosendahl-Osterwick, DE). Baron De La Heutte is een in Wallonië gefokte hengst die door zijn Duitse eigenaar ter keuring aangeboden werd. Baron is met zijn 1.83 m de minst grote op de keuring. Hij is ook fijn van snit met veel rasadel, maar toch heeft hij meer dan genoeg uitstraling als Vlaams paard. Hij is correct, zowel in stap als in draf. De draf presenteert hij zeer taktmatig. De praktische proeven waren uitstekend.

Baron is een heel bewerkbaar en werkwillig paard, dat een mooie dressuurmatige proef aflegde. Hij liep mooi aan teugel en toonde zich van zijn beste kant. Ook de aangespannen proef was af. Alles verliep vlot en rustig, waarbij hij zijn werkwilligheid en zijn karakter etaleerde. Baron werd dan ook goedgekeurd met 86,10%.

Bas De volgende hengst die gekeurd werd, was Bas. Hij heeft als fokker en ook eigenaar André Vermeulen uit Olen. Bij de veterinaire keuring werd een opmerking gemaakt, daar Bas rechts achter een duidelijke opgezette sprong vertoonde. Hij werd met zijn 1.84 m schofthoogte ter keuring voorgebracht, waarbij de jury alle onderdelen beoordeelde, maar er tijdens de bekendmaking van de resultaten aan toevoegde dat er eerst een bijkomend veterinair verslag moest afgeleverd worden alvorens de jury tot een definitief besluit kan komen. Bas werd dan ook (voorlopig) niet weerhouden voor de openbare dekdienst.

Balzan Van Belle De derde en laatste hengst die voorgesteld werd, was Balzan Van Belle (fokker: Sabrina Beck, Bailleul, FR - eigenaar: Achim Pothoff, Rosendahl-Osterwick, DE). Balzan Van Belle is een in Frankrijk gefokte hengst die door zijn Duitse eigenaar ter keuring voorgesteld werd.

Balzan is een zeer groot paard dat voor zijn jonge leeftijd reeds 1.86 m liet opmeten. Hij heeft ook reeds voldoende hengstenuitstraling. Hij is een rechthoekig paard met een lange zware hals. Hij is zeer rastypisch, met goede verhoudingen, met een goede voet en met een droog en hard beenwerk. Hij beschikte over een grote ruime stap en draf, goed gedragen en gestuwd vanuit de achterhand. De praktische proeven waren ook uitstekend. De bereden proef werd vlot gereden, waarbij alle hulpen van de ruiter netjes werden opgevolgd. De aangespannen proef was zo nodig nog beter. Balzan deed zijn werkproef op een zeer rustige en vlotte manier.

Balzan eindigde dan ook met het zeer mooie beoordeling van 90,70% en werd dus met gemak goedgekeurd voor de dekdienst.

Voorstelling hengst vrijgesteld van keuring

De hengst L-Valley Prince Piper (Kampioen 2023) werd ook nog voorgesteld aan de jury. Piper moest zich niet voorstellen op de keuring, maar zijn eigenaar liet hem toch aantreden voor een voorstelling aan de hand en een kür op muziek. Deze laatste werd gebracht door de dochter des huizes Tiele Talpe. Tiele en Piper gaven een zeer gesmaakte voorstelling en dressuurproef, waar de veelzijdigheid van het Vlaams paard nog maar eens gedemonstreerd werd. Zelfs in galop werden er meerdere figuren gereden, wat toch niet vanzelfsprekend is voor een trekpaard.

Bij de voorstelling van Piper was het duidelijk dat hij nog heel wat veranderd was tegenover verleden jaar. Hij was nog verder uitgegroeid en uitgezet tot een echt vaderpaard met enorme proporties, zonder zijn rasadel te verliezen.

Voltigedemo

Voor de bekendmaking van de resultaten en het eigenlijk kampioenschap was er nog een zeer gesmaakte voltigevoorstelling door Auke en Julie Talpe en door Amy Van Dam. Alle 3 de meisjes gaven het beste van zichzelf. Deze mooie voltigenummers kunnen steeds op veel belangstelling en bewondering rekenen van het aanwezige publiek.

Kampioenschap Vlaams paard

De vraag was of Piper zijn kampioenstitel zou behouden of dat hij die zou moeten afgeven aan het jonge aanstormende geweld? Balzan Van Belle werd verkozen tot reservekampioen. L- Valley Prince Piper wist zijn kampioenstitel met glans te verdedigen en werd uitgeroepen tot Kampioen Vlaams paard 2024.

Jury en organisatie

De jury die de hengsten beoordeelde, bestond uit: Trio Patrick uit België (voorzitter van de jury), De Clercq Luc uit België, Beck Denis uit Frankrijk en Van Hout Louis uit België. Veearts Coghe Joost, speaker Geerinck An en ringmeester Van Havermaet Bert werkten mee aan de keuring. De organisatie was in handen van secretaris Bol Geert, ondervoorzitter Talpe Jurgen en voorzitter Talpe Roger.

Patrick Trio

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken