Startpagina

Bednar Landbouwmachines

Leestijd : 1 min

20 jaar geleden begon Ladislav Bednár met het vervaardigen en verkopen van zijn eigen landbouwmachines voor ploegen, zaaien, bemesten en stoppelbewerking. De zaak groeide uit tot een internationaal bedrijf met 250 personeelsleden en export naar 25 landen in Europa, Azië, Australië en Noord-Amerika.

Dat het merk aandacht krijgt in de VS, Canada en Australië ligt aan de specialisatie in akkerbouw op heel grote schaal. De firma test haar machines dan ook het liefst op grotere bedrijven, zoals landbouwcoöperatie Bernartice, waar de demo doorgaat, met haar 2.900 ha. Bednar richt zich vooral op de specifieke uitdagingen die werken op grote schaal met zich meebrengt.

Hoe ze dat precies doen? Ladislav vertelt dat hij en zijn familie vervlochten zijn met de landbouwgemeenschap. Door samen te werken en te luisteren ontdekt hij knelpunten, zoals de bodemverdichting. Met innovatieve aanpassingen aan zijn machines probeert hij die dan aan te pakken.

Diezelfde werkethos geeft hij graag door aan zijn zonen, die intussen mee in de zaak zijn gestapt. De ene is actief als business director, terwijl de andere de fabriek bestuurt. Toch is geen van beiden weg te slaan uit het veld.

Lees ook in

Meer artikelen bekijken