Startpagina Actueel

Ruim 2.000 kinderen leren bij over landbouw tijdens 'Boerendagen'

In Wolvertem, in Vlaams-Brabant, is maandag 18 maart de kick-off gegeven van de 'Boerendagen'. Tijdens die dagen, georganiseerd door Plattelandsklassen vzw, trekken ruim 2.000 kinderen naar boerderijen om er te leren over voedselproductie en landbouw.

Leestijd : 1 min

Ruim 100 leerlingen van het vijfde leerjaar van basisscholen uit Meise en Vilvoorde kwamen maandag 18 maart langs op de landbouwbedrijven van Jonathan De Cock en Elke De Roos. Tussen de koeien leerden ze over korteketenlandbouw, melkvee en akkerbouw. Andere boeren gaven uitleg over fruitsoorten, de productie van kaas en toonden verschillende vergeten groenten.

De komende maanden worden dertig Boerendagen gepland, waaraan 120 boeren deelnemen. Het merendeel wordt rondom centrumsteden als Asse, Halle, Leuven, Tienen en Vilvoorde georganiseerd, zodat ook kinderen uit de stad kunnen proeven van het landbouwleven.

“Veel kinderen zijn vervreemd van het voedsel op hun bord: ze weten niet meer waar het vandaan komt”, vertelt Lode Ceyssens, voorzitter van Plattelandsklassen vzw. “Dat is misschien ook logisch: slechts 0,5% van onze bevolking produceert voedsel voor de rest van het land. In het gezinsbudget gaat er relatief gezien steeds minder geld naar voedsel. Maar we beginnen meer en meer te beseffen hoe belangrijk een eigen voedselproductie is, en dan is het ook belangrijk om te weten hoe onze boeren dat doen. Daarom leiden we de kinderen de komende maanden rond in onze land- en tuinbouwbedrijven.”

Het project heeft financiële steun gekregen van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse Landmaatschappij.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken