Startpagina Actueel

Gentse schepen zal debat over publieke landbouwgronden niet uit de weg gaan

Sami Souguir, de Gentse schepen van Cultuur, Ruimtelijke Planning en Stadsontwikkeling (Open Vld), wil het debat aangaan over het al dan niet verkopen van landbouw- en andere gronden in bezit van het Gentse OCMW. Dat zei hij naar aanleiding van de opening van de tentoonstelling Gentse Gronden in het STAM.

Leestijd : 2 min

De Gentse bestuurscoalitie heeft voor zichzelf een moratorium ingesteld op de verkoop van de landbouwgronden die het Gentse OCMW in eigendom heeft. Die instelling heeft nog 3 hoeves en afgerond 1.800 ha landbouwgrond in bezit, waarvan het grootste deel buiten de grenzen van Gent en zelfs tot in Zeeland (Nederland).

Souguir wijst op de beheerskosten van die heel verspreide landbouwpercelen. En in de begroting van de stad was voor het Gentse Stadsontwikkelingsbedrijf een target ingeschreven van 40 miljoen euro uit de verkoop van passief patrimonium buiten de stad. Dat budget is volgens de Gentse schepen nodig om te investeren in betaalbaar wonen in de stad.

Moratorium is makkelijk gezegd

“Landbouwgronden vertegenwoordigen 85% van het grondbezit van de stad Gent. Een moratorium is makkelijk gezegd, maar wat doen we er dan wel mee. Misschien moeten we toch verkopen, aan landbouwers? Of misschien kunnen we die gronden inzetten voor proefprojecten en experimenten”, stelt Souguir. Hij geeft aan dat er voor het vraagstuk van de gronden van de stad waarschijnlijk niet één oplossing is, maar dat er verschillende sporen zullen gevolgd worden.

Ook in een video op de tentoonstelling zelf blijkt dat er bij het Gentse OCMW best wel bereidheid is om opnieuw (landbouw)gronden te verkopen. Het Gentse OCMW geeft aan dat ze de inkomsten uit de verkopen nodig hebben en dat het – volgens hen – onbetaalbaar is om zelf met die gronden aan de slag te gaan.

Andere stemmen op deze expo opperen dat deze gronden kunnen ingezet worden in de lokale voedselstrategie (“er komt nu te weinig fatsoenlijk voedsel naar de stad”) en voor sociale tewerkstelling. Nog anderen stellen dat openbare besturen die nu er mee voor zorgen dat Vlaanderen zijn voedselonafhankelijkheid aan het verliezen is.

Netwerkmoment voor lokale besturen

Op 18 april organiseert het ILVO in de rand van de expo Gentse Gronden een informatief netwerkmoment met debat voor beleidsmakers landbouw en andere actoren in de open ruimte. Meer informatie over deze voormiddag vind je hier.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken