Startpagina Akkerbouw

Bladluisdruk neemt terug toe

We krijgen melding dat er terug een toename is van de bladluisdruk. Opgelet dit is een trendbreuk met hetgeen vorige week werd gezien!

Leestijd : 2 min

Het blijft nog steeds absoluut noodzakelijk alle percelen wintergranen (wintergerst, wintertarwe, triticale, spelt) te controleren van bij de opkomst op de aanwezigheid van bladluizen. Er worden in tegenstelling tot in Wallonië nog steeds hoge aantastingen waargenomen!

Kantelmoment om te behandelen

De behandelingsdrempel is verschillend naargelang het moment/tijdstip.

In de herfst wordt een bladluisbehandeling aanbevolen vanaf het moment dat 5% van de planten bezet is met virusdragende bladluizen, m.a.w. 5 planten op 100 bezet met minstens één virusdragende bladluis. Doch we weten in Vlaanderen niet hoeveel procent van de bladluizen virusdragend is, bovendien is het niet evident om een globaal beeld te vormen. In deze optiek adviseert CADCO (Wallonië) te behandelen vanaf het ogenblik dat 10% van de planten bezet is met minstens één bladluis, dit is rekening houdend met een bepaalde virulentiegraad van de bladluizen

Op het einde van de vluchten bij het ingaan van de winter ligt de behandelingsdrempel veel lager, namelijk vanaf het moment dat 1% van de planten bezet is met virusdragende bladluizen, m.a.w. 1 plant op 100 planten bezet met minstens één virusdragende bladluis

In Frankrijk wordt geadviseerd de bladluizen in de herfst te behandelen vanaf het ogenblik dat 10% van de planten bezet is met minstens één bladluis of aanwezigheid van bladluizen gedurende meer dan 10 dagen wat ook het % aangetaste planten is.

Situatie blijven opvolgen

Op percelen wintergranen waar reeds een gewasbespuiting met een insecticide werd uitgevoerd wordt geadviseerd om de bladluisdruk opnieuw op te volgen wanneer de werkingsduur van de insecticidebespuiting naar zijn einde loopt.

De toegelaten middelen zijn niet systemisch en bieden geen bescherming aan de nieuwe blaadjes gevormd na de behandeling, deze percelen kunnen opnieuw aangetast worden door bladluizen.

De rassen wintergerst die tolerant zijn ten aanzien van het dwergvergelingsvirus moeten volgens de zaadhuizen niet met een insecticide behandeld worden, zelfs al worden er bladluizen waargenomen.

LCG

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken