Startpagina Akkerbouw

Demir pleit voor één minister voor water

Als het van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en hydroloog Patrick Willems (KU Leuven) afhangt, zet de volgende Vlaamse regering een verdere turbo op de Blue Deal en dat bij voorkeur met één bevoegde minister voor Water die alle nodige bevoegdheden over waterloopbeheer krijgt.

Leestijd : 2 min

Deze uitspraak deden Demir en Willems in het radioprogramma ‘De Ochtend’ op Radio 1 naar aanleiding van Wereldwaterdag en de Week van het Water. “Ook op Europees niveau neemt men best een voorbeeld aan Vlaanderen door een EU Blue Deal met de nodige financieringsinstrumenten in het leven te roepen”, klinkt het.

Waterintensieve sector

Korea, Tsjechië en Italië. Dat zijn de enige 3 landen van de OESO die minder water per inwoners hebben dan Vlaanderen. We staan op de vierde plaats voor waterbeschikbaarheid en dat is eigenlijk dramatisch. Zelfs in landen als Spanje, Portugal en Griekenland is de waterbeschikbaarheid per inwoner groter dan bij ons. Dat is een drama voor onze landbouw, onze natuur, maar ook voor onze economie. Weinigen beseffen het, maar 1 op 4 Vlamingen werkt in een waterintensieve sector. Meer dan één derde van de bruto toegevoegde waarde in Vlaanderen hangt af van water van de juiste kwaliteit.

Vier jaar geleden kwam Demir met een Blue Deal, een ambitieus plan op basis van wetenschappelijke inzichten en nature based solutions, om de tanker Vlaanderen te keren. Het budget ging van 0 naar meer dan een half miljard euro in enkele jaren tijd. Met de Blue Deal  is voortaan ook élke volgende Vlaamse regering verplicht om binnen het jaar na haar aantreden een investeringsplan met budgetten goed te keuren en uit te voeren.

Topprioriteit

Naar aanleiding van de start van de Week van het Water sloeg Demir de handen in elkaar met Willems om te pleiten voor water als topprioriteit van de volgende Vlaamse regering. “Water zou nog meer dan vandaag een prioriteit moeten zijn, bij voorkeur met één bevoegde minister voor Water die alle waterloopbeheer in handen krijgt”, klinkt het bij Demir.

Tot slot pleit het duo ook voor een Europese Blue Deal met financieringsinstrumenten.

TD

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken