Startpagina Actueel

Minder nieuwe aanmeldingen bij Boeren op een Kruispunt

Boeren op een Kruisunt kreeg vorig jaar 247 nieuwe aanmeldingen. Dat zijn er minder dan in 2022 (met een triest record van 302 aanmeldingen), maar wel nog meer dan in 2021 (232 aanmeldingen).

Leestijd : 1 min

Boeren op een Kruispunt is een onafhankelijke hulporganisatie voor alle Vlaamse boeren en tuinders. De organisatie begeleidt land-en tuinbouwers met financiële, economische, psychologische, technische of sociale vragen.

2023 was het jaar van hoopvolle verwachtingen bij de landbouwers, verwachtingen die helaas niet steeds werden ingevuld. Bij Boeren op een Kruispunt voelden ze in 2023 een grote dankbaarheid én gedragenheid, net als de nog steeds grote noodzakelijkheid van de organisatie.

Op een rotonde zonder wegwijzers

Er was in 2023 weer heel wat te verwerken voor onze Vlaamse land- en tuinbouwers. Ze bevonden zich op een rotonde zonder wegwijzers. De nood naar begeleiding door de vzw blijft hoog, op verschillende vlakken.

De meeste nieuwe aanmeldingen kwamen in 2023 in februari en maart en in november. In april waren er het minste nieuwe aanmeldingen. Het grootste aantal meldingen komt uit West-Vlaanderen en in aantal meer van akkerbouwers dan van veetelers.

Onzekerheid over de toekomst

In de helft van de aanmeldingen blijft de onzekerheid naar de toekomst een belangrijke problematiek. Ook het aantal sessies bij de psychosociale experten blijft hoog.

Boeren op een Kruispunt

Lees ook in Actueel

Fedagrim reageert op opiniestuk BBL luchtwassers

Uw stem Machine- en stallenbouwerfederatie Fedagrim zegt dat er een aantal onjuistheden staan in het opiniestuk van milieuvereniging Bond Beter Leefmilieu over ammoniakreducerende maatregelen. “AEA-technieken zijn een tool in de gereedschapskist van landbouwers, essentieel om hun circulariteit te bevorderen en de afhankelijkheid van externe inputs te verminderen.”
Meer artikelen bekijken