Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuwe generatie Vitasem zaaimachines

Pöttinger vernieuwt zijn gamma mechanische Vitasem zaaimachines. De gekende beproefde technologie blijft behouden, maar wordt aangevuld met nieuwe details.

Leestijd : 2 min

De Vitasem zaaimachines zijn verkrijgbaar in werkbreedtes tussen 2,5 en 4 m en kunnen worden gecombineerd met verschillende zaaibedbereidingsmachines. Verschillende gebiedspecifieke omstandigheden worden gedekt door een breed scala aan uitrustingsopties.

De beproefde, veelzijdige koutersystemen zorgen voor een nette zaaigleuf voor een perfecte zaadplaatsing in bijna alle werkomstandigheden. Het nauwkeurige meervoudige doseersysteem wordt mechanisch aangedreven (elektrische aandrijving is optioneel verkrijgbaar) en zorgt voor een gelijkmatige dosering van een grote verscheidenheid aan zaden.

Veiliger en meer gebruiksgemak

De belangrijkste focus van de facelift lag op het verbeteren van de capaciteit en het gebruiksgemak. De zaadtank van de nieuwe generatie modellen is tot 25 % groter. Daardoor is de zaadcapaciteit hoger, vooral voor zaad met grote korrels en zaad met weinig gewicht per volume-eenheid. Dit vergroot de vulintervallen en zorgt voor een hogere capaciteit.

De brede opening is zo gedimensioneerd dat hij gemakkelijk te vullen is met big bags of een voorlader. Een brede steun voor zakken maakt het gemakkelijker om met de hand te vullen. Het brede platform zorgt voor een ergonomische en veilige werkomgeving.

Verlichting in de zaadtank is beschikbaar in combinatie met schijnwerpers op de machine om het vullen 's nachts gemakkelijker en vooral veiliger te maken.

Eenvoudige afdraaiproef

Het afdraaiproces is verbeterd voor meer bedieningsgemak. Een perfecte verdeling over de volledige werkbreedte is gegarandeerd omdat de opvangbakken vanaf de zijkant kunnen worden bekeken om eventuele kalibratiefouten onmiddellijk op te sporen. Pöttinger heeft de tweedelige opvangbakken zo ontworpen dat ze langs de zijkant uitgetrokken kunnen worden. Alle instellingen en het afdraaiproces kunnen gemakkelijk vanaf de linkerkant van de machine worden uitgevoerd om de insteltijden tot een minimum te beperken.

De afdraaiproef wordt standaard mechanisch uitgevoerd door aan een zwengel te draaien. Het aantal omwentelingen wordt weergegeven op de terminal. Als de laatste 5 omwentelingen zijn bereikt, klinkt er een geluidssignaal om de bestuurder te waarschuwen dat het kalibreren bijna is afgelopen. Als optie kan een elektrisch kalibratiesysteem worden geïnstalleerd op zaaimachines met mechanische dosering. Dit maakt het gebruik net zo eenvoudig als bij machines met elektrische doseeraandrijving, waarbij het kalibratieproces eenvoudig met een druk op de knop wordt uitgevoerd.

De optionele Tegosem flexibele zaaibak is ook verkrijgbaar, waardoor een tweede zaadsoort tegelijkertijd kan worden verdeeld. Deze wordt betrouwbaar achter de zaaikouters geplaatst. Optionele drukwielen en een na-eg kunnen worden gemonteerd om het zaaigoed gelijkmatig te bedekken.

Pöttinger

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken