Startpagina Economie

Lijnzaadsector trekt aan alarmbel over importtarieven op Russische landbouwproducten

De sector van lijnzaadverwerkende bedrijven -in België vooral familiebedrijven- trekt aan de alarmbel rond het voorstel van de Europese Commissie om de invoertarieven voor graan, oliezaden en afgeleide producten uit Rusland en Wit-Rusland te verhogen. "Dat betekent een zware klap voor het voortbestaan van de Europese bedrijven die lijnzaad verwerken", klinkt het in een persbericht van Liprobel, de organisatie die de belangen van producenten van plantaardige oliën en vetten behartigt.

Leestijd : 2 min

Producten uit lijnzaad zijn te vinden in voeding, veevoer of in technische applicaties zoals linoleum, verf, drukinkten, ... Probleem is dat de sector in de Europese Unie sterk afhankelijk is van de import van lijnzaad: slechts 15% is zelfvoorzienend voor zijn totale behoefte aan lijnzaad van ruim 700.000 ton per jaar, zegt Liprobel.

Rusland is grootste producent ter wereld

Bovendien is Rusland de voorbije 10 jaar uitgegroeid tot de grootste producent van lijnzaad ter wereld; goed voor meer dan 60% van de Europese import. Er is onvoldoende alternatief in de rest van de wereld om Rusland te vervangen, waarschuwt de sector.

Het zwaarder belasten van graan, oliezaden en afgeleide producten uit Rusland en Wit-Rusland moet voorkomen dat Russisch graan en oliezaden de Europese markt voor deze producten ontwrichten. Ook wil Europa Rusland de mogelijkheid ontzeggen om die inkomsten te gebruiken, terwijl de illegale export van uit Oekraïne gestolen graan en oliezaden de Europese markt niet meer zal kunnen bereiken.

Afhankelijk van de productcategorie wil de Europese Commissie de importtarieven optrekken tot 95 euro per ton of tot 50% van de waarde. Momenteel geldt voor producten als maïs een nultarief. De nieuwe tarieven moeten de invoer dusdanig duur maken dat ze de export vanuit Rusland zo goed als lamlegt.

Niet te overbruggen kostenhandicap

"De 50% importheffing op de invoer van lijnzaad uit Rusland, zoals voorgesteld op 22 maart door de Europese Commissie, legt een loodzware hypotheek op de competitiviteit van de Europese lijnzaadverwerkende bedrijven. Door deze niet te overbruggen kostenhandicap voor Europese bedrijven, zal de industrie in Rusland, Kazachstan en China de rol van Europa overnemen als grootste lijnolieproducent."

Liprobel merkt op dat dit indruist tegen de ambitie van de Europese Commissie voor een industriële renaissance in Europa. "Met dit voorstel voor zware importheffingen op lijnzaad die onmiddellijk na goedkeuring van kracht zullen worden, wakkert men enkel versneld de afbouw van de maakindustrie in de Europese Unie aan", waarschuwt de sector.

Belga

Lees ook in Economie

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken