Startpagina Akkerbouw

Belgapom-notering wijzigt nog steeds niet

De Belgapom-notering voor de rassen Fontane en Challenger blijft op 19 april nog eens onveranderd op 350 euro/ton (zonder btw). Sinds februari wijzigde de notering niet meer.

Leestijd : 1 min

Inclusief btw bedraagt de Belgapomnotering voor beide rassen 371 euro/ton.

De marktstemming voor beide aardappelrassen blijft rustig, met een aanbod dat groter is of gelijk aan de vraag.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomprijs voor Fontane en Challenger is de meest gehanteerde prijs waargenomen op de vorige werkdag voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten, veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

De Belgapomprijs wordt vastgesteld door een commissie met 5 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en 5 vertegenwoordigers uit de sectie handel van Belgapom.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben. De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Beide componenten moeten in rekening gebracht worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken