Startpagina Actueel

Centrum voor analyse van milieu- en klimaatrisico's gelanceerd

Minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) heeft een nieuw centrum voor de analyse van milieu- en klimaatrisico's gelanceerd. Het CERAC moet de gevaren op tijd in kaart brengen en rapporteren aan de Nationale Veiligheidsraad.

Leestijd : 1 min

Door de gevolgen van de klimaatverandering krijgen de Europese landen, ook België, steeds vaker te maken met extreme hitte, droogte, natuurbranden of overstromingen. Die effecten zullen nog verergeren, benadrukt Khattabi, zelfs in de meest optimistische scenario's. Op die manier brengt de klimaatverandering ook grote economische gevolgen met zich mee.

Het nieuwe centrum voor de analyse van milieu- en klimaatrisico's, het 'Climate and Environment Risk Assessment' Center' of CERAC, moet de risico's voor België in kaart brengen aan de hand van impactanalyses voor verschillende sectoren. Het centrum zal rapporteren aan de Nationale Veiligheidsraad.

“Regeren is vooruitzien”, zegt Khattabi. “We moeten de klimaat- en biodiversiteitscrisis aanpakken met kennis van zaken en met de blik op de middellange termijn. Enkel op die manier kunnen we geïnformeerde beslissingen nemen om deze risico's zo veel mogelijk te vermijden en kwetsbare bevolkingsgroepen en bedrijven te beschermen waar nodig.”

Belga

Lees ook in Actueel

Reageer snel op onkruiden in bietenpercelen

Bieten Het Bieteninstituut (KBIVB) waarschuwt om snel te reageren op de aanwezigheid van onkruiden in suikerbietvelden. Verder bemerken ze dat we opnieuw met een late uitzaai van bieten kampen.
Meer artikelen bekijken