100 jaar landbouwschool
De Broederschool van Sint-Niklaas werd in 1924 door de broeders Hiëronymus opgericht. In het hartje van de stad beschikten ze naast een schoolgebouw ook over een kleine boerderij. De broeders hadden een goede reputatie, ze stonden bekend om hun zorg voor de maatschappij. “Toch kon niet iedereen zomaar terecht in de school. De jongeren moesten afkomstig zijn van een landbouwbedrijf met een bepaald aantal stuks vee”, legt directeur Verbeke uit.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de gebouwen gebombardeerd, maar de school werd heropgebouwd. De school werd tot de jaren 80 geleid door een van de broeders, Jos De Meyer was nadien de eerste leken-directeur. In 1983 verhuisde de school naar de huidige locatie – in de Weverstraat – in een mooie groene zone, omgeven door akkers. In de loop der jaren werden gebouwen en serres bijgebouwd. “Binnen de school is het niet meer mogelijk om groter vee op een professionele manier te houden. We hebben hier wel nog schapen, leg- en vleeskippen, en kalkoenen. Voor varkens, vlees- en melkvee kunnen de leerlingen terecht bij enkele veehouders in de regio. De school beschikt wel over een fruittuin van 2 ha. We telen er onder meer nieuwe rassen, zoals rode perenrassen, die potentieel hebben voor export. In onze proeftuin hanteren we dus een snellere rotatie dan in de gangbare boomgaarden, maar dat maakt het pedagogisch ook interessant. De school besteedt aandacht aan nieuwe (teelt)evoluties. Er worden proeven gedaan met eiwitteelten, mengteelten alsook met kippen op de geoogste velden.”
Twee jaar geleden werd een nieuwbouw opgetrokken, onder meer met laboratoria. Om de leerlingen maximaal te kunnen begeleiden, komt er nog een extra gebouw met 10 klaslokalen. Dit najaar start de bouw ervan. “We willen onze leerlingen immers maximaal begeleiden, bijvoorbeeld door lessen in kleinere groepen te organiseren.”
Vandaag de dag zijn er nog 3 broeders die in het klooster verblijven, 2 broeders wonen in een rusthuis. De school werd al geruime tijd overgelaten aan een stichting, maar de broeders blijven ondanks hun leeftijd nog nauw betrokken bij het doen en laten van de school.