Startpagina Akkerbouw

Nieuwe appellatie in Vlaamse wijnbouw: Maasvallei Limburg

De Vlaamse wijnbouw heeft er sinds maandag een nieuwe appellatie bij. Het gebied rond de Maasvallei mag zich voortaan aanprijzen als een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), zo meldt Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Joke Schauvliege (CD&V).

Leestijd : 2 min

De nieuwe appellatie is bijzonder in Europa, omdat het gaat om een grensoverschrijdend gebied dat zich uitstrekt van het Belgische Lanaken, Maasmechelen en Maaseik tot in Nederlands Limburg.

De Maasvallei in Limburg kwam in aanmerking voor een dergelijke Europese bescherming omdat er een duidelijk verband is tussen het gebied en de smaak van de wijn. De Maas heeft historisch gezorgd voor de afzet van lokale grindpakketten in de bodem, wat zich vertaalt in wijn met een minerale smaak en fijne zuren. De afzet van leem en zan dleem re sulteert dan weer in een goede drainage van het hemelwater. Op basis van meteorologische gegevens is ook aangetoond dat dit gebied geniet van een zeer mild microklimaat en dat het behoort tot de droogste gebieden van de Benelux. Bovendien zorgt de aanwezigheid van de Maas, de grindplassen en het Kempisch plateau voor een stabiele temperatuur.

Wijn uit de Limburgse Maasvallei geniet nu dezelfde bescherming als bijvoorbeeld champagne, balsamicoazijn of gorgonzolakaas. Dit betekent dat de Beschermde Oorsprongsbenaming 'Maasvallei Limburg' enkel mag gebruikt worden indien de wijn geproduceerd is in het afgebakend geografisch gebied en de bepalingen in het productdossier zijn gevolgd. De producenten genieten dus van een juridische bescherming tegen namaak of misbruik van de naam.

De Belgische wijnbouw kent de jongste jaren een sterke groei. Het totale areaal bedroeg in 2016 zo'n 260 hectare, wat een verdubbeling is tegenover 2010. Naast de nieuwe Maasvallei Limburg, telt Vlaanderen nog vier Beschermde Oorsprongsbenamingen: de Hagelandse wijn, de Heuvellandse wijn, de Haspengouwse wijn en de mousserende kwaliteitswijn. Daarnaast telt Vlaanderen nog één Beschermde Geografische Indicatie: de Vlaamse landwijn.

Minister Schauvliege is naar eigen zeggen oprecht trots. "Vanuit het beleid hebben we er altijd in geloofd dat dit unieke Belgisch-Nederlandse project een goede slaagkans had en samen met mijn Nederlandse collega heb ik er mijn schouders onder gezet", aldus de minister. "Het glas kan nu worden geheven op deze goede afloop."

De BOB Maasvallei Limburg werd maandag definitief goedgekeurd door de Europese Commissie. Het juridisch besluit wordt in december gepubliceerd.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Kunnen er nog uien gezaaid worden?

Groenten Veel uien zijn momenteel nog niet uitgezaaid, zegt Jonas Bodyn van Viaverda, de fusie van de vroegere proefcentra voor aardappelteelt, groenteteelt en sierteelt. Enkel onder specifieke omstandigheden is het nog de moeite om de uien alsnog te zaaien.
Meer artikelen bekijken