Startpagina Economie

Tariefvrije import van Oekraïense landbouwproducten naar Europa verlengd

Oekraïense landbouwproducten zullen nog 1 jaar langer vrij van invoerheffingen en quota naar de Europese Unie mogen worden uitgevoerd. De lidstaten hebben een voorstel van de Commissie daarover goedgekeurd.

Leestijd : 2 min

Aan de maatregel zijn wel vrijwaringsclausules verbonden die een aantal Europese markten moet beschermen.

Economische levenslijn

Met haar zogenoemde autonome handelsmaatregelen wil de Europese Unie aan Oekraïne een economische levenslijn bieden tijdens zijn oorlog met Rusland. De maatregel is al sinds juni 2022 van kracht en wordt nu met nog eens een jaar verlengd, tot en met 5 juni 2025.

Tijdens de onderhandelingen over de nieuwe verlenging stonden verschillende vooral Oost-Europese lidstaten op de rem omdat ze de impact vrezen van de Oekraïense landbouwproducten op hun eigen boeren. Ook Frankrijk had oren naar het argument van de protesterende boeren dat massale invoer de prijzen zou doen kelderen.

Daarom is een compromis uitgewerkt dat onder meer zegt dat er een rem komt op de invoer van gevogelte, eieren, suiker, maïs, haver, gries en honing. Eenmaal de invoer van deze ‘bijzonder gevoelige’ producten de gemiddelde importvolumes van het tweede semester van 2021 en de jaren 2022 en 2023 overstijgt, worden er automatisch heffingen opgelegd.

Tarwe niet op lijst

Tijdens de onderhandelingen was er ook veel discussie over tarwe. Dat staat uiteindelijk niet op de lijst van de bijzonder gevoelige producten, maar er is afgesproken dat de Commissie zeer snel vrijwaringsmaatregelen zal nemen indien de Europese markt of de markt van een of meerdere lidstaten wordt verstoord door de Oekraïense invoer.

In april keurde het Europees Parlement de verlenging van de tariefvrije import al goed, en nu is dus ook de Raad (de lidstaten) gevolgd. “Deze vernieuwde autonome handelsmaatregelen garanderen dat Oekraïense producten verhandeld blijven worden, zonder dat de bezorgdheden van de Europese agrovoedingsindustrie uit het oog verloren worden”, zegt Europees commissaris voor Handel Valdis Dombrovskis. “Dankzij de opbrengst van de export vanuit Oekraïne naar en via de EU zal Oekraïne over meer financiële middelen beschikken om deze oorlog te winnen en zal het zich in een sterkere positie bevinden om ervan te herstellen.”

Om de Oekraïense export ook logistiek te faciliteren, heeft de EU 'solidariteitscorridors' ingericht. Samen met de handelsmaatregelen hebben die er volgens de Commissie voor gezorgd dat de uitvoer min of meer stabiel bleef. In 2021 - het jaar vóór de Russische inval - bedroeg de uitvoer vanuit Oekraïne naar de EU 24 miljard euro, in 2023 was dat 22,8 miljard euro.

Belga

Lees ook in Economie

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken