Europa mag melkveehouders niet langer negeren
Landbouwers voelen zich volgens de European Milk Board (EMB) economisch en sociaal gemarginaliseerd. Het is aan de nieuwe verkozenen in het Europese parlement om samen met de boeren een nieuw politiek beleid uit te stippelen.

Nu de Europese verkiezingen achter de rug zijn, moet er voor de EMB een politiek antwoord komen op de Europese boerenprotesten.
Sector vraagt inspraak
“De Europeanen hebben tegen ‘business as usual’ gestemd. De verkiezingsresultaten maken duidelijk dat het beleid er voor de mensen moet zijn en samen met de mensen moet worden uitgestippeld. Ook in de landbouw moet beleid uitgewerkt worden met de mensen uit de sector zelf. Landbouwers voelen zich al vele jaren genegeerd en sociaal en economisch gemarginaliseerd”, klinkt het in een verklaring van de EMB.
De boerenprotesten in heel Europa in de maanden die vooraf gingen aan de Europese verkiezingen tonen dat landbouw een belangrijk onderdeel is van de Europese Unie. “Als men nieuw beleid uitzet, moeten de veranderingen inzake de leefbaarheid en de werkomstandigheden van de boeren meegenomen worden. Eerlijke prijzen voor hun producten en eerlijke inkomens zijn fundamentele voorwaarden voor de landbouwsector. Eerlijkheid en winstgevendheid zijn de belangrijkste voorwaarden voor een stabiele landbouwproductie en zijn de enige garantie dat landbouwers niet nog meer sociaal en economisch gemarginaliseerd worden.”
De opdracht van het nieuwe Europese parlement en van de nieuwe Europese Commissie bestaat er volgens de European Milk Board in om een nieuw landbouwbeleid en nieuwe handelsakkoorden te creëren.
Spiegelclausules voor import
De EMB pleit onder meer voor het automatisch activeren van crisis-instrumenten zoals een vrijwillige productiebeperking en voor het verbieden van de verkoop van landbouwopbrengsten onder de kostprijs. Ten slotte vraagt de EMB ook dat er spiegelclausules ingevoerd worden voor alle landbouwproducten die ingevoerd worden van buiten de Europese Unie. Landbouw moet voor de organisatie per definitie uitgesloten worden van vrijhandelsakkoorden.
De EMB pleit ervoor dat boeren minder afhankelijk of zelfs onafhankelijk kunnen worden van Europese en andere subsidies en dat er gestreefd wordt naar een stabiele productie voor de eigen markt en niet voor export.