Startpagina Veeteelt

Let op voor giftig Jacobskruiskruid

Jacobskruiskruid is een giftige plant die in de zomer vaak voorkomt in weiden, akkers en bermen. De plant lijkt onschuldig, maar ze bevat toxische stoffen die bij langdurige opname ernstige schade aan de lever van runderen en paarden kunnen veroorzaken. Hoe herken je deze plant en waar kan je als veehouder op letten om je dieren te beschermen?

Over Jacobskruiskruid

Jacobskruiskruid, ook Sint-Jacobs Kruiskruid genoemd, is een giftige plant die in grote delen van Europa voorkomt. De plant verspreidt zich gemakkelijk op open of kale plekken in de weide en op verschraalde ondergronden waar de bodem vertrappeld is. De toxische stoffen in Jacobskruiskruid kunnen onomkeerbare leverschade veroorzaken bij runderen en paarden. Ook schapen en geiten kunnen vergiftigd raken bij erg hoge inname van de plant, maar zijn er iets minder vatbaar voor. De plant...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Veeteelt

Agenda voor inning bijdragen 2025 Sanitair Fonds vastgelegd

Veeteelt De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) bereidt de inning van de verplichte bijdragen voor het Sanitair Fonds voor het jaar 2024 voor. Opvallend is dat de verplichte bijdragen voor 2025 voor de sector Schapen, geiten en hertachtigen worden behouden.
Meer artikelen bekijken