Startpagina Akkerbouw

ABS schrijft open brief aan grootwarenhuizen

Het Algemeen Boerensyndicaat schrijft een open brief naar de grootwarenhuizen omdat de boeren een groeiende frustratie kennen. ABS stelt dat de boeren kwaliteitsvolle en streng gecontroleerde dagverse groenten aanbieden, maar er ondermaats vergoed voor worden.

Leestijd : 3 min

We publiceren hierbij integraal de open brief die Landbouwleven kreeg van het ABS.

Wij schrijven jullie als groenteboeren omdat we gefrustreerd zijn en barslechte tijden beleven. Elke dag zorgen we voor de aanvoer van kwaliteitsvolle, streng gecontroleerde dagverse groenten. Tot onze verbazing en steeds groter wordende frustratie worden we daar de voorbije weken en maanden ondermaats voor vergoed.

Met andere woorden: wij produceren met veel liefde en inzet uw verse groenten, maar zien die aangekocht worden door uw aankopers tegen een veel te lage prijs en verkocht worden in uw winkels tegen hoge prijzen met een zeer grote marge tussen boerenprijs en consumentenprijs.

Met meerdere groenteboeren bezochten wij verschillende grootwarenhuizen, om te zien aan welke prijzen de door ons geproduceerde groenten aan de consument verkocht worden.

We geven enkele voorbeelden:

Prei wordt bij Aldi verkocht aan € 1.45/kg en de boer krijgt hiervoor nog geen € 0.20/kg uitbetaald!

Knolselder wordt bij Aldi aangeboden aan € 0.99 / stuk en wij krijgen amper € 0.11 / stuk.

Raapjes staan in PROMO bij Colruyt voor ‘maar’ € 1.99 / kg terwijl de boer amper € 0.15 / kg krijgt.

Ook biedt Colruyt savooikool aan in reclame aan € 1.19 / stuk, wij krijgen € 0.19/stuk.

Spruitjes worden aangeboden aan € 3.49 / kg terwijl de boer € 0.74 / kg uitbetaald krijgt.

Rode kolen worden bij Delhaize verkocht aan € 2.49 /stuk terwijl de boer € 0.19 /stuk krijgt!!

Overal, in kookprogramma’s, bij de voedings-consulente of in andere promotiekanalen wordt aangeraden om te kiezen voor seizoensgroenten, omdat die gezond en op de markt zijn. Jullie plakken daar het begrip "goedkoop" aan vast vanuit een verkoopstrategie en om klanten te winnen. Voor de consument komt dit alleen maar verwarrend over. Seizoensgebonden moet niet per definitie "goedkoop" zijn! En wat is of wat betekent "goedkoop" vandaag? Misschien veel voor jullie naar de consument toe, maar nog veel meer voor de producent!

Beseffen jullie werkelijk niet wat er allemaal aan die laagste prijsstrategie vasthangt? Neen dus!

Wij, groenteboeren zijn eens te meer de dupe van jullie onophoudelijke wedren om de consument. Terwijl de ene partij, de boer, ziet dat hij geen volwaardige prijs krijgt voor zijn product, gaat de andere partij, jullie dus, onze producten met mega-marges verkopen.

Ja, wij begrijpen dat eender welk grootwarenhuis een zekere winstmarge wil en moet draaien, maar idem dito voor ons: ook wij willen een bestaan hebben via een LEEFBAAR inkomen!

Wat wij vaststellen daarentegen is een gigantische winstmarge op onze rug!

Als de eindverkoper van ons product erin slaagt om te verkopen aan de prijzen die wij zelf hebben opgetekend en hierboven weergegeven, dan moet het toch ook mogelijk zijn om ons een eerlijke en toereikende prijs uit te betalen? Of laten jullie die verzekerde marge en dividenden niet graag vallen?

Ja! Wij eisen een hogere prijs voor onze producten die voldoen aan alle lastenboeken en aan de hoogste kwaliteitsnormen die jullie ons opleggen.

Ja! Wij eisen een betere vergoeding voor al het zware werk, de vele investeringen, vaak slapeloze nachten wanneer we jullie groenten irrigeren en verzorgen, en voor de vele controles.

Het zou getuigen van respect tegenover jullie hard werkende groenteboer die vele uren klopt om ten slotte helemaal niets over te houden.

Vriendelijke groenten,

Namens de ABS-groentencommissie

Lees ook in Akkerbouw

Tarweprijs maakt sprong na dambreuk Oekraïne

Granen De wereldmarktprijzen voor tarwe zijn gestegen na het nieuws dat een stuwdam in Oekraïne op 6 juni werd verwoest. Naast de duizenden mensen die gevaar lopen door de instorting van de stuwdam in Nova Kachovka, dreigt een overstroming ook de export van graan te belemmeren.
Meer artikelen bekijken