Drie provincies bundelen landbouwkrachten
Vanaf nu slaan de onderzoekscentra voor dierlijke productie in West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg de handen in elkaar om structureel samen te werken om elkaar én de dierlijke landbouwsector te versterken.

Het provinciale Proefbedrijf Pluimveehouderij, het onderzoekscentrum voor melkveehouderij en voedergewassen Hooibeekhoeve, het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL) en Inagro zijn elk apart al jaren actief in praktijkonderzoek en voorlichting in dierlijke productie. Vanaf augustus 2024 slaan ze de handen in elkaar om structureel samen te werken om elkaar én de dierlijke landbouwsector te versterken. De bevoegde gedeputeerden van Limburg, West-Vlaanderen en provincie Antwerpen bekrachtigden deze samenwerking op 19 augustus 2024.
Met het kersverse samenwerkingsverband willen Inagro, PVL, Hooibeekhoeve en het Proefbedrijf Pluimveehouderij het onderzoek en de communicatie en voorlichting verankeren en versterken. Het samenwerkingsverband zal leiden tot een grotere herkenbaarheid voor alle doelgroepen: veehouders, sector, overheid en het brede publiek. Voortaan zullen de vier proefcentra zich samen dus profileren als sterk merk binnen de sector en de onderzoekswereld op regionaal, Vlaams, nationaal en internationaal niveau.
Van samenwerken op projectbasis naar langdurige samenwerking
De voorbije jaren werkten de proefcentra samen aan verscheidene projecten. Momenteel zetten de dierlijke onderzoekscentra geregeld samen met andere projectpartners hun schouders onder verschillende projecten. Voorbeelden zijn Biofilm Prevent, dat onderzoekt welke alternatieve waterbronnen gebruikt kunnen worden als drinkwater voor vee en welke behandeling er nodig is om kwalitatief drinkwater te bekomen, of de Interreg RAMBO, dat pluimvee- en varkensbedrijven ondersteunt met een integrale aanpak om de ammoniakemissie in hun stallen in te dijken.
Door regelmatig en structureel te blijven samenwerken ook na afloop van projecten kunnen de 4 proefcentra een langetermijnvisie voor praktijkonderzoek ontwikkelen die niet enkel focust op specifieke onderwerpen. Zo kan er beter ingespeeld worden op sectorevoluties.
Belang praktijkonderzoek dierlijke productie
Dierlijke productie heeft een belangrijke meerwaarde voor de Vlaamse economie. “De dierlijke productie is met een eindproductiewaarde van 3,7 miljard euro economisch de belangrijkste activiteit binnen de landbouwsector”, vertelt gedeputeerde voor Landbouw Kathleen Helsen in de provincie Antwerpen.
“Enerzijds draagt deze sector zowel lokaal als exportgericht bij aan de Vlaamse economie. Anderzijds staat de dierlijke sector in onze snel evoluerende maatschappij ook onder druk. De vier proefcentra willen bedrijfsleiders helpen om uitdagingen op het gebied van eiwittransitie, energie, circulaire landbouw, impact op de omgeving, watervoorziening... op de bedrijven van landbouwers te optimaliseren. Dankzij deze intense samenwerking over provinciegrenzen heen krijgen innovaties alle ruimte. Het maakt efficiënter en nauwer samenwerken mogelijk tussen landbouwers en de brede sector”, vult gedeputeerde Helsen nog aan.
Binnen het praktijkonderzoek dierlijke productie zijn veehouders altijd de primaire doelgroep, ligt de focus op integrale oplossingen en impact op de volledige bedrijfsvoering én gebeurt het onderzoek in omstandigheden die zo dicht mogelijk aansluiten bij de praktijk.
De regionale spreiding over drie provincies versterkt de nabijheid en kennisverspreiding voor alle Vlaamse veehouders. “De veehouder staat voor een periode van transitie waarin de impact van de productie op klimaat en omgeving moet worden gereduceerd en rekening moet worden gehouden met maatschappelijke wensen in het productieproces. Ondersteuning en innovatie op het niveau van de praktijk speelt een sleutelrol om deze omwenteling te kunnen realiseren”, licht gedeputeerde bevoegd voor Landbouw in de provincie Limburg Inge Moors toe.
Bart Naeyaert, gedeputeerde bevoegd voor landbouw in West-Vlaanderen voegt toe: “Vanuit West-Vlaanderen mogen we hier niet ontbreken. Landbouw is een bijzonder belangrijke sector in onze provincie. We zijn verheugd met de intensifiëring van onze samenwerking over provinciegrenzen heen. Het is immers van groot belang om via onderzoek te werken aan de veehouderij van de toekomst. We zijn ervan overtuigd dat deze bezegeling van de samenwerking een ambitieuze start kan zijn om bij Vlaamse en Europese overheden meer slagkracht te hebben nu we de krachten voor de veehouderij op ook lange termijn moeten bundelen.”
Samen bruggen bouwen
Met het kersvers samenwerkingsverband willen Inagro, PVL, Hooibeekhoeve en het Proefbedrijf Pluimveehouderij het onderzoek en de communicatie en voorlichting verankeren en versterken. Het samenwerkingsverband zal leiden tot een grotere herkenbaarheid voor alle doelgroepen: veehouders, sector, overheid en het brede publiek. Voortaan zullen de 4 proefcentra zich samen dus profileren als sterk merk binnen de sector en de onderzoekswereld op regionaal, Vlaams, nationaal en internationaal niveau.