Startpagina Agribex

Sectorvoorzitters evalueren Agribex doorgaans positief

De sectorvoorzitters uit het Fedagrimbestuur, de organisator van Agribex, maakten gisterennamiddag de balans op van hun voorbije beursweek. Doorgaans is dit een positief verhaal waarbij men niet blind is voor toekomstige uitdagingen en moeilijke marktomstandigheden.

Leestijd : 6 min

Joost Vandesteene, voorzitter van de sectorvakgroep ‘landbouwmachines’ van Fedagrim maakte tijdens de slotpersconferentie de balans op van Agribex voor de sector van de machineverkopers.

Gericht bezoek

“Ondanks de mindere conjunctuur en de mindere prijs voor de landbouwproducten, ervoeren we de afgelopen beursweek toch een positieve sfeer”. Hij geeft aan dat de bezoeker op voorhand zeer goed weet wat hij wilt en brengt een gericht bezoek. Agribex was een grote verkoopbeurs in het verleden en heeft deze positionering lang kunnen handhaven, zeker ten opzichte van buitenlandse beurzen, maar we erkennen dat de verkoop op de beursvloer mindert. Maar we hebben op het einde van een beursdag wel veel meer adressen verzameld. De machines worden groter, de investeringen nemen toe, en er komen overnames aan te pas omdat we steeds meer in een vervangingsmarkt zitten, waardoor je op de beursvloer zelf een verkoop maar moeilijk meer kan afhandelen. De bezoekers tonen interesse en dit evalueren we als gunstig richting de nabije toekomst toe.

Paul Dierickx, die tevens in het bestuur van Fedagrim zit, kwam tussen voor wat de verkoop van de tractoren betreft. “Als we kijken naar het aantal inschrijvingen van nieuwe tractoren in de periode tot november van dit jaar, dan is er een stijging te melden ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Echter erkent hij dat dit voor een stukje ‘artificieel’ is omdat er last-minute nog tractoren volgens de emissienorm Tier 4a zijn ingeschreven en ook tractoren die niet meer voldoen aan de toekomstige mother regulation. We schatten dat dit een equivalent geeft van 100 à 150 tractoren. Als we dit verrekenen kan de markt net een kleine daling van enkele procenten gemaakt hebben, dan wel een lichte toename.

machines

Aanloop en uitloop

De heer Dierickx bemerkt dat er een aanloop is naar Agribex én ook een uitloop. Hiermee wijst hij op verkoop dat al voor de beurs gerealiseerd is én verkoop dat nog gerealiseerd wordt na de beurs. Een andere vaststelling die hij deed, dat was dat de sfeer op de beursvloer iedere dag van Agribex, dag na dag positiever werd. Er zijn contacten los gekomen en er is hoop op verkoop gekomen, daar waar we de week voor de beurs hier nog geen zicht op hadden. Al bij al ben ik niet ontgoocheld, wel in tegendeel.

Voor de tractorenverkoop ziet de heer Dierickx en heropleving gedurende de laatste twee jaar voor de nieuwverkoop. Wel merkt hij een verschil tussen het Noorden en Zuiden van het land.

De maaidorsermarkt is al 3 à 4 jaar dalende, waarbij er zelfs 50 à 60% van de markt verdwenen is. De hakselaarmarkt was stabiel en kondigt zich zeker niet slecht aan voor 2018. Gelukkig heeft de markt van de grote pakkenpersen de daling van de maaidorsers niet gevolgd. Hierdoor wordt geconcludeerd dat vele grote persen worden ingezet bij het maken van voordroog.

Joost Merckx pikte vanuit de zijde van de distributie nog in op het verhaal. De dealers staan zeer dicht bij de eindklant en waren gematigd positief naar het salon gegaan. Deze stemming werd bevestigd tijdens de beurs waar Agribex voor een ‘extraatje’ zorgt in hun handel. Ongetwijfeld worden de komende maanden de contacten die op de beurs zijn gelegd, verder afgewerkt.

tuinenpark

Tuin & Park

Voor de sector van het tuin- en parkgebeuren blijft het vooral nog een gevecht tegen de naamgeving van ‘landbouwbeurs’, geeft Koen Bakelandt, voorzitter sectorvakgroep tuin & park bij Fedagrim aan. Immers is het initiële gebeuren ‘landbouw’ en is het nog maar voor de tweede editie dat de sector zich gezamenlijk verenigd heeft in hal 8. De trend dat het in de late namiddag rustig wordt in deze hal, hebben ze kunnen ombuigen, mede door een bewegwijzerd parcours aan te duiden op de beursvloer.

Wat de economische activiteit betreft kon Koen een zelfde verhaal brengen als zijn collega’s hierboven hebben gedaan voor de sector van de landbouwmachines. Zo zijn er minder directe verkopen op de beursvloer zelf, maar meer doelgerichte, geïnteresseerde potentiële klanten die langs lopen.

De professionele dag werd gesmaakt door de exposanten in hal 8 en is voor hen vooral een moment waarop ze contact hebben met hun dealernetwerk.

Algemene tevredenheid overheerst, concludeert Koen Bakelandt. Maar we zijn er ons van bewust dat er nog een hele weg is af te leggen om het tuin- en parkgebeuren nog meer in de kijker te zetten op Agribex. Hij erkent ook dat deze beurs iets anders is dan Demo Groen die doorgaat van 9 tot 11 september volgend jaar. Volgens hem is dit een betere periode om afzet te vinden voor het tuin- en parkmateriaal. Jammer is dat personeel van gemeentebesturen veelal geen toestemming kregen om de beurs te bezoeken omwille van het landbouwaspect. Waar toch al het voornaam materiaal voor het groenonderhoud centraal verzameld staat op Agribex.

Een bemerking die algemeen bij de standhouders uit hal 8 naar boven is gekomen, is dat er door de bezoekers doelgericht wordt geïnformeerd naar de nieuwigheden. Zeer specifieke vragen worden zo gericht naar het accu- en robotverhaal.

veetentoonstelling

Veehouderij en stallenbouw

Johan Colpaert mocht tijdens de slotpersonferentie ook spreken uit naam van de deelsector veehouderij en stallenbouw bij Fedagrim. Deze sector komt uit een lastig en moeilijk jaar 2016, waar de melkprijs een duik naar beneden maakte. Ook in de varkens- en vleesveehouderij staan de investeringen maar op een laag pitje.

Afgelopen jaar werd er vooral omzet gehaald door de constructie van bewaarloodsen voor ajuin, aardappelen, graan, groenten, … Dit was dus positief en het is goed te noemen dat de stallenbouwer zijn activiteiten ook verlegd heeft naar de industriebouw.

De heer Colpaert wees erop dat er opnieuw optimisme is te zien in de melkveesector. De meeste bedrijven zijn aan het bekomen van de schok na het wegvallen van het quotum. Het quotum was een paraplu met zijn voor- en nadelen. Als het regent, sta je droog, zit je er vanboven tegen, dan kan je niet meer verder. Er is terughoudendheid in de melkveesector en dat is misschien maar gezond te noemen, aldus Colpaert. Ook maakt hij de bemerking dat er al veel gebouwd was door de sector.

Hun plannen komen nu terug op tafel, waarbij we opnieuw aan het praten zijn. Voor deze sector is Agribex dan ook een contactenbeurs en geen verkoopbeurs. Colpaert schetst het al lachend: niemand hier smijt een plan op tafel met de vraag: reken het eens uit en tegen de middag teken ik. Zo werkt het niet in de sector van de stallenbouw.

Gezien werd dat de bouwfirma’s op het einde van de dag heel wat adressen verzameld hadden en dat dit een goede diverse instroom weerspiegeld. Er is ook terug interesse vanuit de varkenshouderij. Hier wordt de bemerking gemaakt dat wie in moeilijke tijden een ‘plus’ kon neerleggen, nu kan denken aan investeren.

Johan Colpaert concludeert dat de stallenbouwers positief kijken naar 2018, mede dankzij contacten die deze Agribex zijn gelegd.

Veeprijskampen

Jean Devillers, voorzitter van de Brussels Livestock Show, mocht tijdens de persconferentie het rijtje afsluiten en deed dit met een samenvatting te geven van het interview dat wij vorige week met hem publiceerden.

Voor Jean Devillers zijn de zaken duidelijk: er is een ernstig probleem met de financiering van het veehouderijgebeuren op Agribex. Ondanks het gegeven dat Fedagrim zijn best doet om dieren in Brussel te krijgen, lopen de kosten hoog op. Infrastructuur moet aangevoerd worden richting hoofdstad, net zoals hooi en stro. Personeel om de dieren te verzorgen is geen 8u aanwezig op de beurs maar 24u op 27u.

Bij de organisatoren van het landbouwsalon is er de wil om de aanwezigheid van dieren op Agribex verder te zetten, maar er moet hiervoor financiële ondersteuning gevonden worden. Volgens Devillers gaat ‘het model’ veranderen in de toekomst. Hij erkent ook dat de veeprijskampen op zich de laatste dertig jaar enorm zijn geëvolueerd: vooral in aantal en in publieksinteresse. Echter wijst hij er nog op dat Brussel centraal in België én in Europa ligt. Gewerkt zal er worden aan een plan en budget om ook in 2019 nog met dieren aanwezig te zijn op Agribex.

Stefaan Forret besloot dat de zeventigste editie weer een mooie verwezenlijking is geweest, die nog professioneler werd. Hij erkent dat ze als beursorganisatie werk hebben voor de toekomst, dat de landbouwwereld verandert. Nieuwe ideeën zullen uitgewerkt worden en uitdagingen aangegaan.

T.D.

Lees ook in Agribex

Smart Farming in de kijker op Agribex

Agribex 2018 wordt het jaar van de data in de landbouw. Agribex besteedde daarom de nodige aandacht aan hoe de landbouwer precisielandbouw kan toepassen in zijn bedrijfsvoering. Er werd een thema-eiland opgericht en ook het Departement Landbouw en Visserij en het ILVO focusten op de technologie.
Meer artikelen bekijken