Amerikaanse maïsoogst wordt een topper
De extreme weersomstandigheden, zowel bij zaai als bij oogst, hebben een ongunstig effect op de graanmarkt. In tegenstelling tot de verwachtingen in de Europese Unie ziet de maïsoogst in de Verenigde Staten er wel veelbelovend uit.

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 37 en 38 (9-22 september 2024).
Mondiale tarwevoorraad licht verhoogd
Sinds begin september schommelt de tarweprijs van het eerst komende decembercontract op Euronext tussen 218-225 euro per ton. Op 18 september was de prijs 221 euro. “In diverse delen van de wereld, met name in de Europese Unie (EU), zijn er zorgen over de weersomstandigheden die van invloed zijn op de graanmarkt”, meent Raf Beyers. Hij overloopt de verschillen in diverse regio’s: “De tarweproductie in de EU voor het seizoen 2024-25 is al naar beneden bijgesteld vanwege mogelijke problemen met de inzaai. Centraal-Europa kreeg de voorbije weken veel te veel water, maar het Zwarte Zee-gebied blijft daarentegen veel te droog. De komende periode voorspelt men abnormaal warm en volledig droog weer in Oekraïne en Rusland. Regen is ook daar noodzakelijk voor de inzaai van de wintergewassen. Oekraïne heeft met 6,9% nog maar de helft van de normale hoeveelheden wintergranen ingezaaid. Daarnaast lijkt Rusland terug meer en
Terwijl de EU met een lager aanbod te maken heeft, wordt er tegen het einde van het jaar een nieuwe tarweoogst verwacht op het zuidelijk halfrond, in landen zoals Australië en Argentinië. In het
Hoge maïsoogst verwacht in VS
De Europese maïsprijs op Euronext fluctueert sinds begin september tussen 200-205 euro per ton. In week 38 was de prijs 204 euro. “Zowel de Europese als de Amerikaanse maïsprijs is de voorbije maand dus eerder gestegen. Dit ondanks de Amerikaanse maïsoogst, die al voor bijna 10% klaar is en die een stuk meer gevorderd is dan voorbije jaren, toen op dit moment maar 6% geoogst was. De Amerikaanse oogst voor het seizoen 2024-25 wordt naar verwachting de op één na hoogste in de geschiedenis. De te verwachten oogstdruk op de prijs wordt voorlopig vermeden. Daarvoor zorgen de blijvend droge weersomstandigheden in Brazilië, een van de grootste maïsproducenten ter wereld. Ook zou het maïsareaal in Argentinië voor het komende seizoen het laagste zijn in de voorbije 7 jaar. De grote sprinkhanenplaag van het voorbije jaar is daarvan de oorzaak. Het USDA verlaagde de mondiale eindvoorraad maïs met 0,6%, ondanks nogmaals een verhoging van het Amerikaanse maïsrendement.”
Voor de EU27 verlaagde men nogmaals de opbrengstprognose voor de aankomende oogst. In Europa is die daling te wijten aan de droge Balkan-regio, want de oogst voor Frankrijk is nog een beetje opgetrokken.
Volatiele koolzaadprijzen
De koolzaadprijs blijft zoals vanouds volatiel. Beyers: “Sinds begin september zagen we al prijzen op Euronext van 473 euro en 454 euro per ton. Halfweg week 38 was de prijs van Europees koolzaad 468 euro. De gecombineerde koolzaadoogst van de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt nu geschat op 18 miljoen ton, wat bijna 3 miljoen ton lager is dan vorig jaar. Om dit te compenseren is er normaal een recordimport koolzaad noodzakelijk uit Oekraïne en Canada. Vanuit Canada is er wel grote onzekerheid omdat China een antidumpingonderzoek is gestart naar Canadees koolzaad. Als China daardoor Canada links laat liggen, zullen ze koolzaadolie inkopen in Europa en Australië.”
India heeft recent hogere invoerrechten ingesteld op palmolie, zonnebloemolie en sojaolie. Dit kan de prijs van alternatieve plantaardige oliën positief beïnvloeden. De droogte in Brazilië, met de laagste waterreserves in 30 jaar, kan ook de prijs van koolzaad omhoogduwen.
Lage sojaprijzen
Het Amerikaanse sojameel en ook de sojabonen kenden hun voorlopige prijsdieptepunt half augustus. Sinds begin september noteert het sojameel tussen de 310-323 euro/ton. In dollar is de prijs wat meer gestegen, maar de op dit moment hoogste EUR/USD-koers in een jaar mildert de prijs in euro.
Het USDA-rapport van september was voor soja neutraal. “Het rendement dat men vanuit de VS verwacht, bleef onveranderd. De Amerikaanse sojaoogst is ook stilaan van start aan het gaan: 6% van het areaal is nu geoogst. De Braziliaanse droogte wordt echter met de dag belangrijker, want de inzaaiperiode voor vroege soja komt eraan en daarvoor is neerslag noodzakelijk. De Braziliaanse premies stijgen, waardoor Argentijnse soja nu de goedkoopste op de markt is. Er is daarnaast ook geen stormloop van Chinese aankopen, anders zou de prijs nog verder kunnen stijgen. Men verwacht wel een nog 3% hoger areaal soja voor het komende seizoen in Brazilië, wat onder gemiddelde weersomstandigheden voor een recordoogst zou kunnen zorgen. Gemiddelde weersomstandigheden komen echter zelden voor...”, besluit Raf Beyers zijn overzicht van de voedermarkten.