“Granen zijn waardevol rust- en voedergewas, maar graanprijs is ondermaats”
Naast zijn melkvee en vleesvee baat Jo Vanderbauwhede uit Zingem ook een akkerbouwtak uit op zijn bedrijf. Granen nemen ongeveer een vierde van het bouwplan in. “Vooral om de koeien te voeren en als rustgewas in de rotatie, want voor de prijs moet je het niet doen”, klinkt het.
Tarwe is een vaste waarde in het teeltplan van Jo Vanderbauwhede. Een deel wordt geplet om aan de koeien te voeren, de rest gaat naar een lokale handelaar voor verkoop. “Het stro is voor ons belangrijk, omdat de droge koeien en het mestvee in stroboxen staan. Het melkvee staat op vlaslemen”, vertelt Jo. “Daarnaast zetten we ook wat gerst en triticale. Sinds 4 jaar zet ik ook wat baktarwe, maar de meerprijs tegenover voedertarwe is erg laag, waardoor het vandaag een weinig rendabele teelt is.” Korrelmaïs teelt Jo niet, hakselmaïs wel. Dat wordt verwerkt tot CCM (corn cob mix) of MKS (maïskolvensilage).
Weinig alternatieven
Granen zijn op het bedrijf van Jo naast een voedergewas echter vooral een rustgewas. “Ik vind het belangrijk om regelmatig met granen terug te komen om de grond te laten herstellen. Je kan als alternatief wel een teelt als veldbonen zetten, maar granen blijven toch het belangrijkste rustgewas.” De lage graanprijs zorgt er niet voor dat Jo minder graan in zijn teeltplan voorziet, want hij ziet weinig alternatieven. “Enkel de tegenvallende weersomstandigheden vorig najaar zorgden ervoor dat ik minder graan heb ingezaaid.”
West-Europa telt niet mee
Jo houdt de termijnmarkten goed in het oog en bespreekt met zijn lokale Aveve-handelaar wanneer de tijd rijp is om zijn granen te verkopen. “Ik vind het verrassend hoe weinig invloed de tegenvallende oogst in West-Europa heeft op de prijs. Je zou denken dat die aantrekt, maar hij blijft zeer laag. Graan is een wereldmarkt en op dat vlak niet te vergelijken met bijvoorbeeld aardappelen. West-Europa telt op graanvlak blijkbaar amper mee.”