Startpagina Varkens

EU wil 1,4 miljard compensatie van Rusland

De EU wil de Russische export met sancties met een waarde van circa 1,39 miljard euro treffen. De sancties zijn een vergelding voor het Russische verbod op de import van varkens en varkensvlees uit de EU. Sancties instellen mag niet zomaar. De EU heeft dan ook de Wereldhandelsorganisatie (WTO) formeel toestemming gevraagd.

Leestijd : 1 min

Het bedrag dat de EU met behulp van sancties wil claimen, is gebaseerd op gederfde inkomsten sinds begin 2014, uitgaande van een groei van 15 procent per jaar.

In februari besloot een WTO-panel voor geschillenbeslechting dat de Russische importstop illegaal is. Rusland verklaarde uiteindelijk voor de gestelde deadline van 6 december te voldoen aan het WTO-besluit, maar handhaafde effectief het importverbod. Varkens en varkensvlees zijn nu onderdeel van een breder pakket sancties die Rusland tegen de EU trof, als vergelding voor sancties die de EU instelde vanwege Russisch ingrijpen in Oekraïne.

De Russische regering besloot vroeg in 2014 haar markt voor varkens en varkensproducten uit de EU. De aanleiding lag in de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Polen en Litouwen, twee EU-lidstaten die grenzen aan Rusland. Destijds was Rusland afnemer van een kwart van de Europese export. De WTO besloot al in augustus vorig jaar dat het importverbod niet meer gerechtvaardigd is. In februari werd deze uitspraak herbevestigd, ondanks Russisch protest dat de EU bewijs had geleverd dat andere lidstaten van de EU dan Polen en Litouwen varkenspestvrij zijn.

Lees ook in Varkens

Consortium ontwikkelt vaccin tegen AVP

Varkens Het Spaanse farmaceutische bedrijf Hipra leidt een consortium met een tiental partners om een vaccin te ontwikkelen tegen de Afrikaanse varkenspest (AVP), zowel voor commerciële varkens als voor wilde everzwijnen.
Meer artikelen bekijken