Startpagina Economie

Britse boeren krijgen langere overgangsperiode Brexit

Britse boeren krijgen tot 2024 een even groot bedrag aan subsidies als nu onder het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Dat heeft de minister van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken Michael Gove bekendgemaakt. Gove wil de subsidies in de toekomst wel op andere voorwaarden verstrekken. Na 2024 zal meer geld zal worden verstrekt aan landbouwers die het milieu ondersteunen.

Leestijd : 2 min

Het Verenigd Koninkrijk zal in 2019 uit de EU treden. Op dat moment ontvangen Britse landbouwers dus geen subsidies meer vanwege het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), dat in 2020 ook een nieuw gezicht zal krijgen. Eerder beloofde de Britse regeringen de betalingen na de “Brexit” op peil te houden tot 2022. Nu is deze periode verlengd tot 2024, waardoor de overgangsperiode neer komt op 5 jaar.

Gove maakte zijn plannen bekend tijdens de Oxford Farming Conference, zo staat in een bericht op de website van Gove. Op dit moment gaat jaarlijks voor circa 3 miljard euro aan subsidies naar Britse landbouwers. Het geld komt via Brussel. 80 procent van het geld wordt via directe betalingen uitgekeerd. Deze betalingen zijn primair gebaseerd op het aantal hectares dat wordt bewerkt. Het systeem drijft volgens Gove de prijs van landbouwgrond op.

Het systeem verstoort de markt en leidt volgens hem ertoe dat het voor innovatieve, nieuwe landbouwers lastig is om toe te treden tot de beroepsgroep. Het GLB beloont volgens hem ook landbouwers die vasthouden aan achterhaalde productiemethoden, die bijvoorbeeld niet grondstoffenefficiënt zijn. Gove citeert onderzoek waaruit blijkt dat de zogeheten vergroening van het GLB voor natuur en milieu vrijwel niks heeft opgeleverd.

Gove wil naar eigen zeggen “subsidies voor inefficiëntie” verruilen voor “publiek geld voor publieke goederen”. Volgens Gove pakt het huidige GLB onevenredig goed uit voor rijke grootgrondbezitters. “Het geeft het meeste van de publieke portefeuille aan diegenen die het meeste privé vermogen hebben.” Mogelijk worden de directe betalingen gehandhaafd voor landbouwers die in zeer heuvelig terrein werken.

Landbouwers zullen volgens de conservatieve Britse politicus in de tijd na 2024 toenemend beloond worden voor het beschermen van natuur en milieu, het openen van hun land voor burgers en het braak laten liggen van land.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken