Startpagina Paarden

Dalende trend wordt stijgende lijn

Kenmerkend voor de zwarte parels, zoals het Friese Paard genoemd wordt, zijn het front, royale behang, zwarte kleur en ruime, krachtige, verheven gangen. De harmonieuze bouw en het edele hoofd, geplaatst op een lichtgebogen hals, volmaken de luxe en fiere verschijning. Het vriendelijke karakter is de sleutel tot een fijn gebruikspaard.

Leestijd : 2 min

Terugblik

Om eens terug te kijken naar het voorbije jaar hadden we een gesprek met Jan Darimont, voorzitter van het stamboek van het Friese Paard België. Jan: “We hebben meer veulens op onze keuringen gehad, alsook een toename van het aantal dekkingen. Was er de dalende trend tijdens de voorbije jaren, dan is er nu de stijgende lijn met een grote diversiteit voor het gebruik van de hengsten. Onze fokkers kiezen nu bewuster de hengst die bij hun merrie past. Dankzij de aangeboden informatie over alle hengsten en merries, kan de fokwaarde beter berekend worden. Ook al is dit nooit 100 procent meetbaar. Maar het is een belangrijke stap in de goede richting. Vroeger liep iedereen gemakkelijker naar de kampioenhengst en dat is nu anders.” Voorzitter Darimont vertelde ons verder over de prestaties van de Limburgse amazone Patricia Mannaerts (Beringen) die met haar Friese hengst zilver behaalde op het Europees kampioenschap voor Friese paarden in Nederland. Ook de opvallende prestatie van Frederik Jans mag niet vergeten worden. Hij behaalde zilver op het Belgisch kampioenschap enkelspan in Elsegem.

En ju, vooruit

Zijn er bijzondere aandachtpunten voor dit jaar? Jan: ”Ook dit jaar gaan we er tijdens Flanders Horse Expo tegenaan. Onze dressuuramazone Patricia Mannaerts zal alles geven om de dressuurmogelijkheden van het Friese paard ten volle tot zijn recht te laten komen. Verder zullen we onze dienstverlening ten dienste van onze fokkers zo goed mogelijk optimaliseren. De promotie van het Friese paard als sportpaard willen we dit jaar waarmaken.” Nieuw voor 2018 is een bijkomende stamboekkeuring voor oudere merries. Ze zal doorgaan tijdens de maand juni in het Antwerpse. Topmoment van het jaar blijft natuurlijk de nationale show op zondag 19 augustus in Ternat. Daar is het bij goed weer op en top genieten van de zwarte parels.

B.L.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken