Startpagina

Meetmethodes

ILVO voerde in opdracht van de Vlaamse overheid 1 jaar lang continue ammoniakemissiemetingen uit in 4 Vlaamse traditionele melkveestallen. Het rapport verscheen op 25 maart. Opvallend genoeg tonen de meetresultaten grote verschillen in ammoniakemissies tussen de stallen, ook al gaat het om dezelfde staltypen.

Leestijd : 2 min

Tijdens de meetcampagne testte ILVO zowel haar eigen meetmethode als de meer gangbare VERA-methode, die in Nederland, Duitsland en Denemarken wordt gebruikt. Beide meetmethodes hebben sterke en zwakke punten.

“De ILVO-meetmethode is in zijn graad van detail beter dan de VERA-meetmethode en is de enige van de 2 die in staat is om uur-emissiewaarden te genereren”, schrijft ILVO in haar samenvatting van het rapport. “De haalbaarheid om dergelijke gedetailleerde metingen te gebruiken voor kandidaat-PAS-maatregelen is echter laag: de ILVO-meetmethode is zeer duur, complex en arbeidsintensief.”

De methode kan eerder gebruikt worden om de VERA-meetmethode verder te optimaliseren. “Gezien de VERA-meetmethode eenvoudig toepasbaar en goedkoper is dan de ILVO-meetmethode, lijkt de ontwikkeling van een hybride meetmethode, die eerder aanleunt bij de VERA-meetmethode, de meest aan te raden toekomstpiste.”

De komende maanden volgt nog een analyse van de verschillen tussen de ILVO- en de VERA-meetmethode en onderzoek naar de verschillen in toepassing van de VERA-meetmethode uitgevoerd door ILVO en Wageningen Livestock Research op dezelfde meetlocaties. Daarnaast worden heel binnenkort ook de resultaten verwacht van het Nederlandse NAPRO-project waarbij de gebruikte CIGR-rekenregels – welke worden gebruikt in de VERA-meetmethode om de CO2-productie door de dieren in te schatten – vermoedelijk zullen wijzigen.

ILVO zal deze inzichten meenemen naar de Nederlands-Vlaamse schrijfgroep die de meetrichtlijnen actualiseert. “We zullen gesprekken voeren met Nederland over verbeteringen aan de VERA-methode”, besluit Greet Riebbels van ILVO.

ILVO

Lees ook in

Meer artikelen bekijken