Startpagina Paarden

Simon Bogaert: “We zitten op het goede spoor”

De Haflingers zijn altijd voskleurig met lichtgekleurde manen en staart. Het is een sterke, krachtige pony met grote, stralende ogen en kleine oren. De pony heeft een vriendelijke uitstraling. Lendenen en achterhand zijn gespierd, de romp is diep. De droge benen zijn voorzien van sterke botten.

Leestijd : 2 min

Terugblik

“Hoe is het met de Haflinger?” vroegen we aan secretaris Simon Bogaert van de Belgische Haflingervereniging. “Goed, we zitten op het goede spoor. Na het teruglopend aantal leden, veulens, dekkingen tijdens de laatste jaren zitten we in de fase van de stabilisatie, ja, zelfs met een lichte stijging. Het is natuurlijk niet meer zoals in begin van de jaren negentig maar we zijn weerom lichtjes aan het groeien.”

Deze trend hebben we de laatste weken nog gehoord. Het lijkt wel een algemene tendens bij verschillende paardenrassen.

En de handel? “Er is nood aan goed geleerde Haflingers die zowel bereden als in de koets kunnen gaan. Er zijn nieuwe liefhebbers die op zoek zijn naar een goed geleerde paard vanaf 3 jaar. Al is het pure liefhebberij, er staat wel iets tegenover. De inspanningen worden ruimschoots beloond.”

En ju, vooruit

De keuringen blijven doorgaan maar wel met minder deelnemers. In elke provincie bestaat er een vaste kern die de beste Haflingers fokken. De laatste jaren ligt de klemtoon meer op het gebruik en in de richting van de sport. Zo werkt een onderlinge Haflingercompetitie voor dressuur en jumping stimulerend. Naast de hengstenkeuring (10 februari in Oud-Heverlee) en de provinciale prijskampen komt er dit jaar opnieuw een nationale prijskamp. “En we hebben nu ook de digitale kaart getrokken met de nieuwe website (www.haflingerbelgie.be ) en de digitale nieuwsbrief waardoor we meer contact kunnen hebben met de liefhebbers.” Belangrijk is ook de goede samenwerking met het ‘Vlaamse Haflingerstamboek.’

B.L.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken