Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuwe versie van melkrobot bij DeLaval

DeLaval toonde zopas het 2025-model van de VMS V300-serie melkrobots. Nieuwe technologieën zijn onder meer een celgetalsensor en technologie op basis van artificiële intelligentie die zorgt voor een constant, vooraf ingesteld vacuüm onder de speen tijdens het melken.

Leestijd : 3 min

Het VMS V300 2025-model werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met klanten en bevat de nieuwste technologieën om robotmelken slimmer, sneller en flexibeler te maken.

Het nieuwe model heeft een grotere box die plaats biedt aan een breder scala aan koeienrassen en -groottes, voor nog meer comfort tijdens het melken. Er zijn verschillende extra functies om het systeem nog te verbeteren, zoals DeLaval Plus. Daarmee kunnen klanten upgraden naar de geavanceerde digitale tools van DeLaval om hun bedrijfsprestaties nog beter te kunnen monitoren en verbeteren, door middel van management-, analyse- en voorspellingsapplicaties.

Sensor meet celgetal in realtime

De nieuw geïntroduceerde BioSensor Milk Cell Analysis (MCA-sensor) van DeLaval kan als optie worden toegevoegd. Deze compacte sensor gebruikt optische technologie om de uiergezondheid te bewaken door het celgetal in de melk te tellen, waarbij de cellen fluorescent gekleurd zijn. De fluorescentie wordt vervolgens verwerkt en geanalyseerd om het aantal cellen te bepalen, zodat het celgetal in de melk nauwkeurig worden gevolgd en zodat er in realtime gegevens beschikbaar zijn. Dit helpt veehouders bij het verbeteren van het uiergezondheidsmanagement, van de melkkwaliteit en bij het vroegtijdig opsporen van subklinische mastitis.

De sensor helpt ook bij het nemen van beslissingen over het droogzetten en het verminderen van antibioticagebruik, om zo bij te dragen aan een verant-woorde melkveehouderij. Deze sensor kan naadloos geïntegreerd worden in alle VMS V300-melkrobots en kan samenwerken met andere melkanalysesensoren.

Deze compacte en robuuste online celgetalmeter kanworden geïntegreerd met alle VMS V300-melkrobots.
Deze compacte en robuuste online celgetalmeter kanworden geïntegreerd met alle VMS V300-melkrobots. - Foto: DeLaval

Artificiële intelligentie

Het 2025-model behoudt alle geavanceerde technologieën die de V300-serie al zo populair maakt, waaronder de InSight 3D-camera technologie en het PureFlow-melksysteem. InSight wordt aangestuurd door artificiële intelligentie en zorgt voor een uitstekende snelheid en nauwkeurigheid van de VMS V300-serie. Daardoor vindt de robot  veel preciezer alle spenen, voor efficiënt en nauwkeurig melken, wat extra gunstig is voor koeien die nog niet eerder met robots zijn gemolken of voor koeien die speciale aandacht nodig hebben. Bovendien leert het systeem continu bij en verbetert het zich bij elke melkbeurt, waardoor de efficiëntie en prestaties voortdurend verbeteren.

"Met de introductie van het VMS V300 2025-model zet DeLaval opnieuw een belangrijke stap op het gebied van melktechnologie. Dit nieuwe model voorziet in de essentiële behoeften van moderne melkveehouders door de productiviteit en het dierenwelzijn te verbeteren. Veehouders kunnen de extra capaciteit gebruiken voor meer melkbeurten per koe, meer koeien per station of voor meer rust voor een stressvrije bedrijfsvoering", zegt Hendrik Veldman, Development Manager West-Europa bij DeLaval.

Flow-Responsive melken

Flow-Responsive Milking wordt vanaf juni standaard geleverd op nieuwe VMS V300-melkrobots. Vanaf kwartaal 4 in 2025 kunnen ook veehouders met een al operationele V300 ervoor kiezen om hun model hiermee te upgraden. Deze technologie zorgt voor een constant, vooraf ingesteld vacuüm onder de speen tijdens het hele melkproces, ongeacht de melkstroom uit het individuele kwartier. Door het aanhouden van een constant vacuüm onder de speen wordt een soepele en efficiënte melkstroom gegarandeerd. Daarbij worden onderbrekingen door vacuümveranderingen voorkomen, die de melkstroom hadden kunnen vertragen. Uiteindelijk resulteert dit in kortere melktijden en in minder speenbelasting.

Melkveehouder Jeppe Ulvsbjerg uit Denemarken heeft gemerkt dat de melkbeurt tot 40 seconden sneller is, waarbij de testresultaten van DeLaval een gemiddelde tijdsbesparing van 27 seconden per melkbeurt laten zien. Deze technologie maakt het melken ook comfortabeler voor de koe. Omdat er minder vacuümschommelingen onder de speen plaatsvinden, is er minder ongemak en meer comfort. Bovendien is het melken efficiënter, waardoor de speenbelasting veel korter en minder is.

"We willen zoveel mogelijk melk uit de koeien halen. Toen we met de nieuwe melkrobots begonnen, zagen we een verbetering in de efficiëntie dankzij de camera en de robotarm, die veel soepeler werkte. We konden per melkrobot ongeveer 5 koeien meer melken. Na het toevoegen van Flow-Responsive Milking zagen we opnieuw een verbetering in efficiëntie. We besparen tussen de 30 en 40 seconden per melkbeurt, wat overeenkomt met ongeveer 1 uur meer vrije tijd per robot per dag", stelt veehouder Jeppe.

DeLaval

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken