Startpagina Actueel

‘t Leenhof kreeg bezoek van koningin Mathilde

Koningin Mathilde bezocht op 5 juni ‘t Leenhof in Zele om er kennis te maken met de familie De Maesschalk en hun kaasboerderij

Leestijd : 3 min

Koningin Mathilde heeft de voorbije jaren in de keuze van haar bezoeken en activiteiten altijd bijzondere aandacht gehad voor het beroep van landbouwer in een familiaal verband. Op uitnodiging van Boerenbond werd ze ontvangen op de melkvee- en geitenboerderij in Zele.

Koningin Mathilde ging eerst met de familie en Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens in gesprek over de uitdagingen voor de boerderij op het vlak van duurzaamheid, de communicatie met de consumenten en landbouweducatie. Daarna volgde een rondleiding in het bedrijf door Bo en haar broers Jolan en David, en hun ouders Marc en Reinhilde. De koningin was bijzonder geïnteresseerd in de melkrobot en in de techniek van het kaas maken.

Koningin Mathilde nam uitgebreid de tijd voor het gesprek met de boerenfamilie en de rondleiding op het bedrijf.
Koningin Mathilde nam uitgebreid de tijd voor het gesprek met de boerenfamilie en de rondleiding op het bedrijf. - Foto: FVDL

“De koningin wil landbouwbedrijven steunen waar vrouwen mee aan het roer staan. Het is een hele eer dat ze voor ‘t Leenhof gekozen heeft. Het bezoek zorgde voor wat gezonde stress, maar alles is vlot verlopen. We hadden nooit durven dromen dat we met de koningin zouden kunnen praten over de uitdagingen van de sector en van ons bedrijf. Haar interesse en bezorgdheid is voor ons een hart onder de riem”, stelt Bo.

“De koningin onderstreepte met haar bezoek nogmaals hoe belangrijk het is om onze land- en tuinbouw op een positieve manier onder de aandacht te brengen omdat het onze land- en tuinbouwers zijn die zorgen voor ons voedsel”, besluit Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens.

Hart onder de riem

Het bedrijf van de familie De Maesschalck zet in op duurzaam voedsel en transport, doet aan korte keten met een eigen kaasmakerij en hoevewinkel op het erf en zet de boerderij open voor bezoekers. De familie heeft 60 melkkoeien en 200 geiten. Het grootste deel van het veevoer (maïs en gras) komt van de 40 ha die ze bewerken. De koeien worden met de robot gemolken, de geiten in een klassieke melkstal. Zowel de geiten als de koeien hadden vorig jaar problemen door blauwtong, maar bij de geiten was de impact van het virus misschien iets groter.

De familie De Maesschalk liet de koningin niet vertrekken zonder een geschenkmand met enkele van hun producten.
De familie De Maesschalk liet de koningin niet vertrekken zonder een geschenkmand met enkele van hun producten. - Foto: FVDL

Toen Marc 33 jaar geleden het bedrijf overnam, waren er enkel melkkoeien en akkerbouw. “Ik wou meer koeien melken, maar botste daarvoor op de invoering van het melkquotum. Geiten vielen daar niet onder en zo zijn we dan eerst kleinschalig met enkele geiten gestart”, vertelt hij. Omdat er zich niet onmiddellijk een afnemer aandiende voor de geitenmelk, begonnen Marc en Reinhilde zelf de geitenmelk te verwerken tot kaas. Marc leerde de stiel van het geiten melken en het kaas maken in Frankrijk. Wel paste hij de recepten aan, want de Vlaming houdt eerder van de zachte geitenmelksmaak dan van de sterke smaak die de Fransen verkiezen.

André De Maesschalk, de vader van Marc, komt nog regelmatig op de boerderij en in de kaasmakerij. “Toen Marc met geiten begon, keek men daar van op. Een geit beschouwden sommigen toen als de ‘koe van de arme mensen’. Maar als ik zie welk mooi bedrijf dit vandaag geworden is - dankzij de geiten - dan ben ik fier op wat onze familie bereikt heeft”, zegt grootvader André.

Boerderijbatterij op komst

Vandaag leiden Bo, Jolan en David als vierde generatie ‘t Leenhof en helpen hun ouders nog mee. De derde broer van Bo zit niet mee in het bedrijf. In 2023 bouwden ze een nieuwe hoevewinkel en de nieuwe kaasmakerij. Het plaatsen van een boerderijbatterij is de volgende investering op het programma. Zonnepanelen liggen er al.

Alle geitenmelk, zowat 220.000 liter per jaar, wordt in de eigen kaasmakerij verwerkt tot rauwmelkse kaas.
Alle geitenmelk, zowat 220.000 liter per jaar, wordt in de eigen kaasmakerij verwerkt tot rauwmelkse kaas. - Foto: FVDL

Alle geitenmelk, zowat 220.000 liter per jaar, wordt in de eigen kaasmakerij verwerkt tot rauwmelkse kaas. Een klein deel van de koeienmelk wordt verwerkt tot ijs en desserts, maar het grootste deel wordt opgehaald door de melkerij. De geitenkaas van ‘t Leenhof (crottins en smeerkaas) wordt aangeboden in de eigen hoevewinkel, in de retail (Delhaize) en via enkele groothandels in verschillende speciaalzaken.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Brouns waarschuwt: Belgisch vlees wordt luxeproduct

Economie Als we onze boeren blijven uitputten, dreigt Belgisch vlees een luxeproduct te worden, waarschuwt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v). “Straks liggen er alleen nog geïmporteerde producten in onze winkels. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.” De voortdurende stijging van de voedselprijzen is volgens hem een symptoom van een dieperliggend probleem.
Meer artikelen bekijken