Startpagina Hors-texte

Fruitbedrijf Hugo Jacobs: "Werken met de natuur in plaats van ertegen"

Leestijd : 3 min

Na meer dan 30 jaar klassiek fruit te hebben geteeld en ook bezig te zijn als imker, schakelde Hugo Jacobs uit Sint-Truiden om naar bio op zijn bedrijf. Hij wilde zich toeleggen op een natuurlijke manier om fruit te telen, wat ook zijn bijenpopulatie ten goede zou komen.

Hugo startte de omschakeling eerst op voor de appelteelt ongeveer 10 jaar geleden. Door een plaag van bloedluizen in zijn appelplantages was het geen stressloze start, maar gelukkig kregen nuttige insecten na verloop van weken terug de overhand in de plantage. Sindsdien is de bloedluis geen kopbreker meer geweest. Het vertrouwen in diversiteit en in het natuurlijk evenwicht groeide ook.

Peren en kersen

De omschakeling van de peren kwam het jaar nadien zonder noemenswaardige problemen in de plantage. De verkoop was wel een probleem in de omschakelingsperiode. De jaren daarna kwam de export van de bio-peren op gang. Dit zorgde ervoor dat de verkoop vlot verliep.

De derde pijler van Hugo’s fruitbedrijf zijn kersen. Deze op biologische wijze telen zou onmogelijk zijn, hoorde hij langs alle kanten. Tegen de stroom in zette Hugo toch de stap. Het eerste jaar werd een ramp omwille van de zwarte kersenluis. Het tweede jaar kocht hij zweefvliegjes aan, maar leden de plantages nog steeds veel schade door bladluizen. Het derde jaar bleek de populatie aan nuttige insecten op krachten om ziektedruk aan te kunnen.

Diversiteit

De diversiteit in de plantage is de sleutel tot het succes van de biologische fruitteelt. De percelen kers, peer en appel worden afgewisseld om geen grote blokken met dezelfde soort aan te houden. In de plantages staan winterlinde, gewimperde linde, bijenbomen, honingbomen, wilgen, perziken, kastanje, notenbomen... Ook zijn er de gemengde hagen met Europese vogelkers, spork, laurier, gele kornoelje, klimop en nog veel meer.

De bloeiboog die zich uitspreid van het vroege voorjaar tot in het najaar zorgt ervoor dat er steeds voldoende eten is voor nuttige insecten van het vroege tot het late seizoen. Ook vogels zoals mezen, vinken, specht, uilen, torenvalken en de buizerd helpen het evenwicht in stand te houden. Kortom, een biotoop voor heel veel leven.

Vertrouwen in de natuur

Het fruitbedrijf van Hugo Jacobs heeft een areaal van 10,5 ha, waarvan 3 ha appel, 4 ha peer en 3,5 ha kers. De verkoop van het fruit gaat vooral via Belorta, daarnaast is er ook zelfpluk. Dit is vooral voor kersen een groot succes.

Hugo is bijna 63 jaar en kijkt ondertussen al enkele jaren uit naar een overnemer. Een jongeman uit de buurt die fruitteelt studeert in Geel geeft goede hoop op overname. Met dit vooruitzicht heeft Hugo deze winter dan ook nieuwe kersenbomen geplant en appelbomen omgeënt.

Hugo ziet nog een belangrijke taak weggelegd voor zichzelf in de toekomst: mensen inspireren op zijn bedrijf. Groepen van jongeren, mensen met voeling voor natuur, maar ook mensen die helemaal geen voeling hebben met de natuur, laten proeven hoe het anders kan. Hen laten overweldigen door de schoonheid en kracht van de natuur.

“Werken met de natuur in plaats van ertegen. Vertrouwen, loslaten en enkel sturen waar het echt nodig is. Zo creëren we een mooie balans voor de natuur en voor onszelf. Deze boodschap uitdragen is volgens mij de beste manier om reclame te maken voor de biosector”, besluit Hugo.

VLAM

Lees ook in Hors-texte

Newsletter

Hors-texte Ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste landbouwnieuws in uw mailbox.
Meer artikelen bekijken