‘Belgian Horse Hub’: Van vol fokkerscafé tot boeiende ontmoetingen
De ‘Belgian Horse Hub’ zag het daglicht in de paardenwereld op Jumping Mechelen 2024. Onze Belgische paardensector een extra duw in de rug geven was de opzet. Dik 6 maanden later heeft de hub reeds enkele succesvolle en opmerkelijke wapenfeiten op zijn actief.

Aan de prestaties van onze Belgische sportpaarden gaat heel wat vooraf. We verwijzen hier naar het fokkersuniversum van kennis, investeringen en vakmanschap. De Vlaamse paardenwereld kreeg er met de oprichting van de Belgian Horse Hub een uniek platform bij, waar het woord ‘fokker’ aan betekenis won en waar het op de voorgrond kwam te staan. Dit initiatief van PaardenPunt Vlaanderen, met de steun van de Vlaamse overheid en de officiële organisaties van de paardensector, timmert volop verder aan de ingeslagen weg.
De paardensector versterken
De lancering van de Belgian Horse Hub staat voor het versterken van de Vlaamse paardensector wereldwijd. Vlaanderen verwierf en verwerft nog elke dag meer naam en faam dankzij de bij ons gefokte topsportpaarden, die presteren op wereldniveau. De hub bouwt dan ook verder op initiatieven zoals de Belgian Breeders Bonus, die ondertussen is ingeburgerd en in fokkersmiddens uitermate goed werd gesmaakt. Groei en erkenning van de sector zijn een verdere stap waaraan gewerkt wordt. Landbouwleven blikt dan ook graag terug op 3 voorbije en toonaangevende initiatieven van de Belgian Horse Hub, die de Vlaamse paardensector kleurden én motiveerden!
King Edward krijgt zijn fokker op bezoek
Alvorens een sportpaard opvalt in het internationale parcours heeft het er dus al een heel traject opzitten. Dat traject gaat van start bij zijn fokker. Dit ervaarde Wim Impens, een van de zovele Belgische hobbyfokkers. Zijn veulen King Edward Ress (BWP – Edward x de merrie Koningin de Lauzelle v. Feo de Lauzelle x Garibaldi II), werd verkocht en veel jaren later zag hij het paard de ene topprestatie na de andere aan elkaar rijgen. Begin dit jaar ontmoette Wim Impens zijn ‘koning’ in de stallen van topruiter Henrik von Eckermann. Vorig jaar ontving hij op het jaarlijkse Equigala in ons land de Belgische Breeders Bonus als erkenning voor de prestaties van zijn King Edward. Hij was toen het best verdienende paard van het jaar. Begin dit jaar nam de Belgian Horse Hub de fokker mee voor een tête-à-tête met King Edward, het paard dat ondertussen in Zweden als een icoon wordt bestempeld. Voor fokker Wim Impens werd dit een meer dan bijzondere en onvergetelijke ervaring.
Met de fokkers op café
Op 4 april dit jaar werd het Azelhof in Lier omgetoverd tot een spetterende ontmoetingsplaats voor fokkers en hengstenhouders. Dat was meteen het gepaste tijdstip, waarop meer en meer veulens geboren worden en waarop men nadenkt over de toekomst van zijn fokkerij. Aldus ging het allereerste Breeders Café van start, in een organisatie van PaardenPunt Vlaanderen en de Belgian Horse Hub. Een zaal vol geboeide fokkers hing aan de lippen van tal van de hengstenhouders en kenners van de Vlaamse fokkerijgemeenschap. Frederik De Backer leidde de boeiende paneldiscussies, elk gericht op een specifieke groep hengstenhouders, in goede banen. Alle facetten van de paardenhouderij passeerden de revue.
Gewapend met een schat aan kennis en perspectieven kunnen we alleen maar hopen dat dit prachtige initiatief een vaste waarde op de agenda wordt. Kort na de hengstenkeuringen voor sportpaarden van de Belgische stamboeken rijzen traditioneel altijd veel vragen bij de fokkers. Tijdens de keuringen en hengstenshows hebben de fokkers veel minder kans om deze te stellen. Strategisch was het tijdstip van dit Breeders Café dus perfect gekozen.
De zachte aanpak van de kleine fokker
Jasper Doucé en zijn familie werden door Belgian Horse Hub uitgenodigd om de topruiter Ken Farringtom te ontmoeten op Indoor Brabant dit voorjaar in ‘s Hertogenbosch. De man is de ruiter van de door Jasper gefokte merrie Toulayna Z (Zangersheide – Toulon x de merrie Vuelta van Parco x Ramiro Z). Jasper Doucé is nu 25 en liet zijn toentertijd geblesseerde 14-jarige merrie Vuelta dekken van gevestigde waarde Toulon. Het merrieveulen Toulayna werd door Jasper afgericht en opgeleid tot het 7 was. Na haar verkoop aan de familie Philippaerts werd ze uitgebracht door Thibault en Nicola (1 m 40). De opmars werd verder gezet en intussen stootte ze samen met haar ruiter Kent Farrington (USA) door richting nummer 1 van de wereldranglijst.
Voor Farrington is een goede basis essentieel. “De kleine fokkers combineren passie en tijd om paarden op hun eigen tempo te laten groeien. Dit was ook bij Toulayna duidelijk merkbaar en dat loont later in de sport”, aldus de ruiter. Het was een bijzonder moment voor Jasper om Toulayna na 4 jaar opnieuw te zien samen met zijn familie. Dat weerzien kwam er dankzij het initiatief van de Belgian Horse Hub.