Startpagina

Waarom viel Naya 3 schapen aan?

Leestijd : 2 min

Naya doodde in Meerhout twee schapen en verwondde een derde. Van de gedode schapen was er slechts één aangevreten. Het andere was gedood met een stevige beet in de hals. Waarom nam de wolf geen genoegen met één schaap?

"Het is een gekend fenomeen", zegt wolvenspecialist Koen Van Den Berge van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. "De wetenschappelijke term hiervoor is surplus killing of meervoudige doding. Dat kennen we allemaal door vossen die een kippenren binnendringen en er een slachting aanrichten. Het doet zich voor in situaties waarin de prooi niet kan vluchten. Als wolven een troep reeën aanvallen, fixeren ze één dier en proberen ze dat te vangen. De rest maakt zich als de bliksem uit de voeten. De wolven stellen zich daarom noodgedwongen tevreden met één prooi."

Het gedrag om meerdere dieren te doden lijkt onnatuurlijk, maar toch is het volstrekt normaal. "Ook jagers leggen graag een voorraad aan. Het is zeer waarschijnlijk dat Naya, mocht de plek van haar jaagpartij niet door mensen zijn verstoord in het kader van het onderzoek, terug zou zijn gekeerd naar de kadavers om er verder van te eten. De boerderij waar ze de schapen doodde ligt min of meer geïsoleerd. Hoewel wolven bang zijn voor mensen, durven ze 's nachts toch een deel van het territorium te gebruiken dat ook door mensen gefrequenteerd wordt."

Dat er meerdere prooien zijn betekent niet dat er ook meerdere wolven waren, volgens Van Den Berge. "De hoeveelheid vlees die van het karkas is gegeten wijst op slechts één wolf. Bovendien heeft Naya zich zonder concurrentie aan het schaap tegoed kunnen doen. Zoniet zouden er sporen zijn geweest van de andere wolven en is het waarschijnlijk dat het schaap uit elkaar zou zijn gerukt of dat minstens de twee schapen zouden zijn aangevreten."

Blijft nog de vraag wat Naya zou doen mocht ze in het holst van de nacht een verloren gelopen kind zijn tegenkomen. "In theorie is het mogelijk dat een wolf een weerloos kind aanvalt", zet Van Den Berge. "Maar de precedenten zijn erg zeldzaam. Als het al eens hoogst uitzonderlijk gebeurt, dan zijn het dikwijls kruisingen met honden die de schuldige zijn. Die bestaan, maar alleen in gebieden waar ook echte wilde honden leven, en dat is bij ons niet het geval. De kans dat Naya, een teefje, een partner zoekt en vindt onder de honden, is heel klein. Het zou kunnen dat honden aangetrokken worden door Naya als ze loops is. Maar ik zou elke hond afraden om zijn geluk te beproeven. De kans is niet denkbeeldig dat hij eindigt zoals de schapen."

Naar Belga

Lees ook in

Meer artikelen bekijken