Startpagina Paarden

Wereld apart in de paardenwereld

IJslanse paarden zijn sterke robuuste paarden die rond het jaar 800 met de Vikingen in IJsland terecht kwamen. Dit eiland in het hoge Noorden ligt in de Noord-Atlantische Oceaan. Door de afzonderlijke hoge ligging, de ruwheid van het eiland, de barre levensomstandigheden en het verbod van het IJslandse parlement op elke andere import van dieren, zijn deze paarden met hun vijf gangen uniek gebleven.

Leestijd : 1 min

Stamboek

De vereniging ‘Het Belgisch Stamboek voor IJslandse Paarden’ vierde vorig jaar haar 40ste verjaardag. Het was een bijzonder jaar waarin 43 veulens in goede gezondheid werden geregistreerd en voorzien werden van een paspoort naar de EU normen: 29 merrieveulens en 14 hengstveulens. In onze buurlanden lopen de ingeschreven veulens hoger op bijvoorbeeld Nederland 169 en Duitsland 2.025. Dat komt omdat het ras daar langer gekend is.

Hengsten

Door de invoer vanuit IJsland van enkele super hoog gekwalificeerde hengsten, gaat de kwaliteit van de Belgische fokkerij zienderogen omhoog. Dit is merkbaar aan de BLUB-waarden op wedstrijden en keuringen die in binnen- en buitenland worden gehouden. Dit gebeurt met het oog op de twee unieke gangen die IJslandse paarden bezitten, nl. de ideale zachte 4-takt tölt en de adembenemende, vliegende telgang.

Veulenkeuring

Elk jaar worden er in België WorldRankings en internationale openstaande wedstrijden, georganiseerd. Ook de fokkerij maakt vooruitgang dankzij de jaarlijkse veulenkeuring, waarin een duidelijke vooruitgang merkbaar is in bouw en gangen van de paarden.

B.L.

Lees ook in Paarden

De fokkers belonen voor hun expertise

Paarden Begin vorig jaar wenste Landbouwleven een fijn 2022 toe aan Jan De Boitselier, manager van PaardenPunt Vlaanderen en paardenman pur sang. ‘Eigenlijk moeten we echt iets gaan doen om onze springpaardenfokkers te belonen voor hun inzet’, vernamen we toen. Dat werd dan vervolgd in april 2022, met de voorstelling van de Belgian Breeders Bonus.
Meer artikelen bekijken