OVAM maakt Vlaming bewust van voedselverlies
Op 29 september is het de Internationale Dag tegen Voedselverlies. De Kostwinners van OVAM voeren in september en oktober opnieuw volop campagne met spotjes op tv en praktische tips om minder voedsel te verspillen om de Vlaming bewust te maken van het thema.

OVAM wijst in een persbericht erop dat het vandaag nog steeds 40% voedselresten terugvindt bij het restafval, waarvan 53% nog eetbaar is. Bovendien gooit een gemiddeld gezin voor 369 euro per jaar aan voedsel weg. “Reden genoeg om actie te ondernemen.” Tijdens september en oktober voert de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij campagne rond het thema met spotjes op tv en praktische tips om minder voedsel te verspillen.
Europese doelstellingen
“Bovendien beweegt er ook heel wat op vlak van het beleid rond voedselverlies”, legt OVAM uit. “Wij droegen actief bij aan de onderhandelingen over dit Europese dossier.” De Europese Unie onderhandelde over het opstellen van bindende doelstellingen om voedselverspilling te reduceren.
Tijdens het Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie tijdens de eerste helft van 2024 maakte OVAM deel uit van het Belgische onderhandelingsteam dat de besprekingen over het standpunt van de Raad in goede banen leidde en afrondde.
Recent gaven de Europese instellingen finaal groen licht voor dit dossier. Tegen 2030 moet de voedingsverwerkende industrie voedselverspilling met 10% terugdringen. Retail, huishoudens en distributie van voeding, in restaurants en cateringdiensten bijvoorbeeld, staan voor een oefening van 30% reductie.
“OVAM waakt er met alle betrokken actoren over dat de doelstellingen voor Vlaanderen worden behaald. Door voedseloverschotten te vermijden, aankopen beter te plannen en te koken met restjes bijvoorbeeld. Daarnaast betekent dit dat huishoudens voedseloverschotten niet meer bij het restafval mogen gooien”, besluit OVAM.