Startpagina Paarden

Hoe gaat het? Redelijk!

De Lippizaner is één van de meest indrukwekkende en prachtige paardenrassen ter wereld. Het paard heeft een beeldschone uitstraling en daarnaast zijn ze uitermate geschikt voor de Spaanse rijkunst. Ze stralen kracht, elegantie en intelligentie uit.

Leestijd : 1 min

Een Lippizaner is een erg intelligent paard, met een evenwichtig en volhardend karakter. Daarnaast zijn de dieren erg werkwillig en trots. Ze hebben een sterke persoonlijkheid, zijn braaf en hun karakter kan soms koel aandoen. Een Lippizaner is erg dapper en zal voor zijn baas door het vuur gaan.

Stamboek

In ons land zijn er om en bij de 400 Lippizaner paarden. Bij voorzitter Alex Jong uit Dilsen-Stokkem peilden we naar de werking van het stamboek. Hoe zit het er mee, Alex? “Redelijk. Er zijn gen spectaculaire nieuwsmeldingen. Er wordt met minder paarden gefokt maar onze paarden presteren wel goed in de mensport.” Concreet betekent dit: jaarlijks worden er tussen de 5 à 10 veulens ingeschreven. Twintig jaar geleden waren er dat 20 à 25.

“En waarvoor worden de paarden gebruikt?” Alex: “Voor dressuur, recreatie en mensport. Eén van onze leden Geert De Brauwer presteert bijzonder goed in de mensport.”

De voornaamste activiteit is de hengstenkeuring die midden augustus zal doorgaan in Debra Farm in Tielt.

Hoeveel kost een Lippizaner? “Tussen de 5 à 15.000 euro.” En is er handel? “Aangezien er minder gefokt wordt is er ook heel weinig handel. Maar we blijven timmeren aan de weg”, besluit de voorzitter.

B.L.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken