Startpagina Bedrijfsnieuws

Syngenta en Amoéba werken samen voor biologische bestrijdingsoplossingen

Syngenta en Amoéba SA kondigen aan dat ze samen biologische bestrijdingsoplossingen uit amoeben zullen ontwikkelen en verkopen in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Deze eencellige micro-organismen vormen de kern van een biologische innovatie: een biofungicide dat tarwe en andere graangewassen kan beschermen tegen verwoestende schimmelziekten die de landbouw wereldwijd miljarden dollars kosten aan jaarlijkse gewasverliezen en -kwaliteit.

Leestijd : 2 min

De nieuwe ontwikkeling, gemaakt van het lysaat van de amoebe Willaertia magna C2c Maky, biedt een sterk potentieel om de biologische gewasbescherming te verbeteren. In proeven heeft het middel zijn effectiviteit aangetoond in de bestrijding van schimmelziekten en heeft het geholpen om de afweerreacties van de planten te activeren. Het is gebaseerd op een biologisch actieve stof en past volgens de bedrijven in modern geïntegreerd gewasbeheer.

Focus op granen

Syngenta Crop Protection en de Franse greentech-innovator Amoéba hebben een overeenkomst ondertekend voor de ontwikkeling en commercialisering van biologische bestrijdingsoplossingen voor de Europese en Britse markt, met de focus opgranen en akkerbouwgewassen. De partijen onderhandelen over een definitieve distributieovereenkomst met als streefdatum voorjaar 2026.

Twee tarweziekten

De initiële focus van de samenwerking zal liggen op de bestrijding van de belangrijkste tarweziekten, namelijk Septoria tritici (STB) en gele roest. Deze 2 ziekten behoren tot de economisch meest schadelijke tarweziekten in Europa en het Verenigd Koninkrijk en treffen naar schatting jaarlijks 9 tot 12 miljoen ha tarwe. Alleen al in Duitsland veroorzaakt STB opbrengstverliezen van 5 tot 50% en kosten tot 1,5 miljard euro per jaar, terwijl gele roest de opbrengsten met 10 tot 70% kan verminderen en zelfs kan leiden tot volledige oogstmislukking, volgens erkende bronnen uit de industrie en de academische wereld.

Syngenta-Amoéba

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken