Startpagina Economie

Biolandbouw groeit als kool

De biologische landbouw groeit gestaag, zo blijkt uit een rapport.

Leestijd : 1 min

Biolandbouw is nog altijd 'booming business'. De vraag naar bioproducten neemt nog altijd toe, steeds meer boeren schakelen over naar biologische productie en ook het landbouwareaal groeit, zo blijkt uit het jongste rapport van het Zwitserse onderzoeksinstituut FiBL en de internationale sectororganisatie IFOAM. Wereldwijd vertegenwoordigde de markt van biolandbouw in 2016 zo'n 80 miljard euro. In 2000 was dat slechts 16 miljard.

Biolandbouw, waarbij gekozen wordt voor milieuvriendelijke kweektechnieken, gaat al jaren in stijgende lijn. De grootste speler blijft de Verenigde Staten, met bijna de helft van de totale wereldmarkt (38,9 miljard euro). Europa is goed voor een tweede plaats, met 33,5 miljard euro (+11 pct). De grootste markt voor biolandbouw in Europa blijft Duitsland (9,5 miljard euro), terwijl Spanje het land is met de grootste oppervlakte (meer dan 2 miljoen hectare) en Turkije de meeste producenten actief in biolandbouw telt (67.879). In Denemarken is het aandeel van biolandbouw dan weer het grootst (9,7 procent). De Zwitsers geven gemiddeld het meeste uit aan biologische producten: 274 euro per jaar, tegen een Europees gemiddelde van 41 euro. België blijft een relatief kleine speler, maar kende ook in 2016 een stevige groei, zo blijkt nog uit het rapport. Biolandbouw vertegenwoordigt in ons land 586 miljoen euro, bijna de helft meer dan in 2010. Het aantal hectare ligt met 78.451 op een nieuw record, goed voor 6 procent van de totale landbouwoppervlakte. Bijna 2.000 producenten kiezen voor biolandbouw in België.

BELGA

Lees ook in Economie

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken