Startpagina

Mercosur houdt been stijf

Leestijd : 1 min

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) waarschuwde tijdens het rondetafelgesprek voor de negatieve gevolgen van het handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen. Vooral de extra import van rundvlees en suiker uit Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay vindt hij problematisch: "Onze landbouwers mogen geen pasmunt van het verdrag worden", stelde hij.

De Europese Commissie hoopte in maart tot een akkoord te komen, of toch tenminste dit jaar de gesprekken af te ronden. In oktober zijn er immers opnieuw presidentsverkiezingen in Brazilië, die de onderhandelingen op losse schroeven kunnen zetten. Maar om tot een akkoord te komen vraagt Mercosur toegevingen van Europa. Zo zou de Europese markt 99.000 ton Zuid-Amerikaans rundvlees op toe moeten laten, tegenover 70.000 ton vandaag.

De Europese landbouwers zijn ongerust over deze ontwikkeling. Eurocommissaris Hogan verzekerde dat er alleen een deal komt als die degelijk en evenwichtig is. “Op een aantal punten krijgen we onverwachts veel tegenstand van de Mercosur-landen. Ik weet niet of het een succes wordt of niet,” zei hij, “maar we ondertekenen zeker niets dat niet verzoenbaar is met het mandaat dat we hebben gekregen.”

DC

Lees ook in

Meer artikelen bekijken