Startpagina Paarden

Hengstenkeuring Vlaams Paard

Op zondag 4 maart was er de hengstenkeuring van het Vlaams Paard. Er waren vier hengsten aanwezig waarvan één nieuwkomer: driejarige Vlas van de Scheplakens, fokker Roger Dams uit Geel en eigenaar André Vermeulen uit Olen.

Leestijd : 1 min

“Vlas is een nog jong paard, gedroeg zich aanvankelijk wat onrustig en onzeker maar anderzijds voldeed hij wel aan de rasstandaard van het Vlaams Paard”, aldus Patrick Trio, voorzitter van de jury. Ook de aangespannen proef verliep goed. Met zijn 1m80 is hij geen reus onder de Vlaamse Paarden, maar daarmee heeft hij wel maat genoeg om in de komende jaren ongetwijfeld nog verder door te groeien”, besloot Patrick Trio. Vlas werd goed gekeurd met 74.8 %.

De vierjarige Unik van Belle van Jurgen Talpe uit Komen, moest zich voorstellen voor zijn tweede keuringsjaar. Deze reus was ten opzichte van verleden jaar nog 2 cm gegroeid en meet 1m 88. “Unik is een grootramig, rechthoekig paard met een lange hals en een edel hoofd. Hij is van het moderne type met veel rasadel. Zijn bereden proef was subliem alsook de aangespannen proef was gewoonweg ‘af’”, vertelde ons de voorzitter van de jury. Unik behaalde 87.2 % en werd algemeen kampioen.

B.L.

Lees ook in Paarden

Finale Longines FEI Jumping World Cup 2023/2024: ‘Koning’ Edward (BWP) overheerst iedereen!

Paarden De tweede opeenvolgende zege van King Edward en zijn Zweedse ruiter Henrik von Eckermann in de Longines FEI Wereldbeker Jumping, heeft zonder meer een Belgisch tintje. Je kan er immers altijd van uitgaan dat het paard presteert dankzij een heel getalenteerde ruiter. Enig welgeplaatst chauvinisme indachtig, denken wij echter meer in de richting van: wat zou de ruiter zijn zonder zo’n buitenaards getalenteerd BWP-paard?
Meer artikelen bekijken