Startpagina Actueel

Vion boekt meer maar nog altijd weinig winst

Vion Food Group heeft in 2017 minder varkens en runderen geslacht maar meer omzet en winst geboekt. De Nederlandse vleesreus keert voor het eerst in 6 jaar weer dividend uit aan de ZLTO, een boerenorganisatie die het bedrijf bezit. Het bedrijf, nog even geleid door de Vlaming Francis Kint, zoekt weer buitenlandse expansie.

Leestijd : 3 min

Vion zag in 2017 de omzet met 6,5% stijgen naar €5,1 miljard, vooral door hogere vleesprijzen. Het bedrijfsresultaat (Ebitda) steeg licht van €61 miljoen naar €64 miljoen. De Ebitda wordt gezien als de beste maatstaf voor de operationele prestaties van een bedrijf. De Ebitda-marge komt zo uit op een magere 1,3%. De toegevoegde waarde als percentage van de omzet bleef stabiel op 22%. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het bedrijf, dat tot de drie grootste vleesbedrijven van Europa behoort.

De nettowinst daalde van € 39 miljoen in 2016 naar €22 miljoen in 2017. De nettowinst daalde omdat Vion meer investeerde in herstructurering van de onderneming, maar ook omdat het bedrijf minder belastingvoordeel genoot. Het bedrijf verdient dus op een grote omzet eigenlijk bijzonder weinig. Toch is besloten van de nettowinst €9,5 miljoen als dividend uit te keren aan de aandeelhouder, de ZLTO.

Minder slachtingen

Vion, dat via een kantoor in Wommelgem ook in België slachtdieren inkoopt, hing de slachthaken in 2017 minder vol. Het aantal geslachte varkens daalde van 16,11 miljoen in 2016 naar 15,68 miljoen in 2017, wat mede gevolg was van de sluiting van een Noord-Duitse slachterij. Het aantal geslachte runderen daalde licht, van 921.000 in 2016 naar 912.000 in 2017.

Voor de ZLTO zijn de dividendmiljoenen welkom. De ooit schatrijke landbouworganisatie zette bijna haar hele vermogen in op Vion. De onderneming kwam tijdens de financiële crisis in woelige wateren en kon alleen door het verkopen van zeer winstgevende onderdelen het hoofd boven water houden. ZLTO kon jarenlang niet genieten van een jaarlijks dividend en moest haar organisatie daarom ook afslanken.

Versterkte basis

Topman van Vion is Francis Kint, die onlangs aankondigde in juni terug te keren naar zijn thuisbasis Vlaanderen. Hij zal daar topman worden van de beursgenoteerde vleeswarenfabrikant Ter Beke. Volgens Kint is in 2017 wel degelijk veel bereikt. De afgelopen vier jaar is volgens Kint voor €260 miljoen geïnvesteerd in desinvesteringen, modernisering van slachthuizen en uitbreiding van productielocaties.

De komende jaren moet Vion van deze inspanning profiteren. De vraag is of dat toch nog met vers geld zal gebeuren. Het is geen geheim dat het bedrijf eerder op zoek ging naar een tweede aandeelhouder, die anders dan ZLTO wel geld kan investeren.

Het bedrijf noteert meer overwinningen: omschakeling naar de hoogste norm van rapporteren, IFRS, en werden in Duitsland kleiner overnames gedaan en een belang in een huidenfabrikant vergroot. Bovendien verbeterde de solvabiliteit, eigen vermogen versus vreemd vermogen, licht tot 44%. Het belangrijkst vindt Vion dat een steeds groter volume onder concepten wordt geproduceerd. In Nederland nu 70% van de inkoop van varkens.

Aziatische markt komt op

Bovendien wist het bedrijf Aziatische markten verder open te breken. In 2017 verkocht Vion meer in Japan en Zuid-Korea, twee rijkere markten met in totaal bijna 180 miljoen inwoners. De eerdere topman Michiel Herkemij legde voor deze groei de basis door de Deense strategie op de Japanse markt te volgen. In China werd juist wat minder verkocht. De Aziatische omzet is met ruim een half miljard niet meer zo ver verwijderd van de Nederlandse omzet (€654 miljoen).

Duitsland is met een jaaromzet van €2 miljard nog altijd het belangrijkst voor het Noord-Brabantse bedrijf.

Toekomst

Voor het komende jaar zet Vion in op verovering van nieuwe markten, waarbij de blik onder meer op Polen is gericht. Een opvolger van Kint is nog niet bekend. Hij zal volgens een insider van buiten de onderneming komen. In het verleden werd CEO Hans Roelofs van de Rotterdamse bottelaar Refresco genoemd. Roelofs werkte eerder in de vleeswereld en werd als een toptalent gezien.

JCB

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken