Startpagina Varkens

Milieuvergunning Sus Campiniae geschorst

De Raad van State heeft de milieuvergunning vernietigd van het slachthuis Sus Campiniae in Oevel, deelgemeente van Westerlo. Dat meldt het bedrijf zelf. De Raad van State oordeelt dat in de vergunning onvoldoende gemotiveerd is waarom het slachthuis kan geëxploiteerd worden naast de begraafplaats van Oevel.

Leestijd : 2 min

Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege verleende de milieuvergunning voor het slachthuis op 22 juli 2015.

Tegen de bouw van het varkensslachthuis, volgens de uitbaters het grootste van het land, was protest van de gemeente Westerlo en van buurtbewoners. Die vonden dat het bedrijf te dicht bij een kerkhof was gevestigd. Ze trokken naar de Raad van State, die de milieuvergunning uit 2015 nu heeft vernietigd.

De bal ligt nu weer in het kamp van minister Schauvliege, benadrukken zowel de burgemeester van Westerlo als Sus Campiniae. "Ofwel komt die motivering er, ofwel valt de vergunning niet te motiveren en is er een groot probleem voor het slachthuis", zegt burgemeester Guy Van Hirtum (CD&V).

Volgens Dirk Nelen en Dany Cornelis van Sus Cempiniae geeft het huidig arrest van de Raad van State duidelijk aan dat de vergunning wordt vernietigd louter op basis van motiveringsredenen, en dus niet op basis van inhoudelijke redenen. “Bijgevolg hebben we er vertrouwen in dat na een bijstelling van de motivering van de minister de milieuvergunning definitief zal goedgekeurd worden. Ondertussen zal Sus Campiniae alles in het werk stellen om haar exploitatie verder te zetten met een minimale en aanvaardbare impact op de ruime omgeving”, aldus het duo. Concreet kan het slachthuis actief blijven zoals voorheen.

Belga/Sus Campiniae

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken